Rapoarte: SUA ar putea retrage mii de soldaţi din Afganistan

Luptători talibani în Afganistan
Luptători talibani în Afganistan (Getty Images)

SUA este pregătită să reducă în mod semnificativ numărul soldaţilor americani prezenţi în Afganistan, lucru care aparent va atrage după sine lansarea unor negocieri directe între talibani şi guvernul din Kabul susţinut de Occident, potrivit unor rapoarte media publicate pe 1 august.

The Washington Post, CNN şi agenţia de ştiri DPA au raportat că numărul soldaţilor americani ar urma să fie redus de la 14.000 la 8.000-9.000 ca parte a unui acord de pace ce urmăreşte să pună capăt războiului ce durează de aproape două decenii din Afganistan, potrivit RFE/RL.

Până în prezent, talibanii au refuzat să negocieze cu guvernul din Kabul, numindu-l "regim marionetă".

Alte măsuri includ reducerea personalului la Ambasada SUA din Afganistan şi reduceri în cadrul personalului securităţii, a precizat CNN.

Delegatul special al SUA pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, a declarat că sunt patru probleme cheie pentru realizarea unui acord de pace cuprinzător: retragerea trupelor străine, o garanţie din partea talibanilor pentru prevenirea atacurilor teroriste, un dialog în interiorul Afganistanului care să ducă la o soluţie politică şi încetarea permanentă a focului.

Anticipând că Washingtonul este aproape de a încheia un acord cu talibanii, Ministerul Problemelor legate de Pace din Afganistan a anunţat în 31 iulie că a numit o delegaţie formată din 15 membri pentru a negocia cu grupul militant.

Khalilzad va începe o nouă rundă de discuţii cu talibanii în Doha, capitala Qatarului, în următoarele zile.

SUA a stabilit un termen limită provizoriu - 1 septembrie - pentru încheierea unui acord de pace, înaintea alegerilor prezidenţiale afgane ce vor avea loc ulterior în aceeaşi lună.

Totuşi, unii oficiali americani au discutat în particular despre posibilitatea ca alegerile să fie anulate în cazul unei soluţionări a conflictului şi a formării unui guvern interimar în care se vor alătura şi talibanii.

Există sprijin pentru un astfel de scenariu în rândul talibanilor şi al opoziţiei afgane, însă preşedintele Ashraf Ghani s-a opus cu tărie acestui pas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe