Raluca Prună s-a decis: Augustin Lazăr va fi viitorul procuror general al României

Raluca Prună a decis cine este cel mai potrivit dintre cei patru candidaţi înscrişi în cursa pentru şefia Parchetului General. Este vorba despre procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea pentru numirea lui Augustin Lazăr în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a transmis vineri ministerul în cadrul unui comunicat de presă.

"În cadrul dialogului cu Ministrul Justiţiei, domnul procuror Augustin Lazăr a demonstrat că are viziunea managerială, determinarea şi autoritatea necesară pentru reformarea şi consolidarea Ministerului Public. Domnul procuror Augustin Lazăr are o experienţă relevantă în management judiciar, având o vechime în funcţia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcţii de conducere.

Ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat şi instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmărirea şi repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară o vastă cooperare judiciară internaţională.

Anterior, ca procuror şef la secţia de anticorupţie, urmărire penală şi criminalistică din cadrul PÎCCJ a participat nemijlocit la acţiunea de reformare şi modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele creării structurilor specializate de parchet din cadrul acestei instituţii", se arată în comunicatul citat.

În desemnarea propunerii, Raluca Prună susţine că a avut în vedere "îndeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neîntreruptă în Ministerul Public, experienţa profesională şi managerială relevantă şi capacitatea decizională".

Pe lângă Augustin Lazăr, în cursa pentru şefia Parchetului General s-au înscris Oana Andrea Schmidt - Hăineală, Codruţ Olaru şi Gheorghe Ivan.

Potrivit legii, procurorul general al PÎCCJ este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne