Onţanu le-ar fi pus beţe în roate anchetatorilor. A încercat să ascundă mijloace de probă

Se pare că Neculai Onţanu nu a stat degeaba când a aflat că procurorii DNA sunt pe urmele lui. Potrivit oamenilor legii, edilul sectorului 2 a făcut demersuri pentru a ascunde mijloace de probă esenţiale pentru dosar.
Neculai Onţanu
Neculai Onţanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Primarul suspendat al sectorului 2, Neculai Onţanu, a încercat să ascundă mijloace de probă atunci când procurorii DNA au cerut de la municipalitate înscrisuri "esenţiale" pentru soluţionarea dosarului în care este anchetat edilul, se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti care a dispus arestarea lui, citată de Agerpres.

Potrivit documentului, procurorii DNA au transmis, la data de 23 martie, Primăriei sectorului 2 al Capitalei, o solicitare scrisă privind punerea la dispoziţie în regim de urgenţă a unor înscrisuri "esenţiale" pentru soluţionarea cauzei, fiind vorba despre autorizaţiile de construcţie emise inculpatei Radu Loredana Claudia şi documentaţia care a stat la baza emiterii titlului de proprietate către inculpatul Ionescu Ioan Tudor.

"După ce a luat la cunoştinţă de conţinutul solicitării, inculpatul Onţanu Neculai a emis în aceeaşi zi o adresă (nr. 20868 din 23.03.2016) către Compartimentul arhivă, prin care le punea în vedere să nu elibereze niciun document fără respectarea procedurii care presupunea aprobarea sa personală, sub sancţiunea tragerii la răspundere. Totodată, din declaraţia inculpatului Şutru Toma rezultă că inculpatul a transmis în mod direct angajaţilor de la Arhivă şi Administraţie publică să nu comunice documentele solicitate fără acordul său expres, ameninţându-i că în caz contrar vor fi destituiţi", se arată în documentul citat.

Ulterior, Onţanu a părăsit sediul primăriei, astfel încât solicitării nu i s-a putut da curs în termenul stabilit de organele de urmărire penală. "Abia după ce ofiţerii de poliţie din cadrul DNA au contactat în mod nemijlocit cabinetul primarului şi au insistat ca documentele să fie transmise conform solicitării, iar inculpatul a fost citat în calitate de suspect, acesta şi-a dat acordul ca înscrisurile să fie eliberate".

Declaraţia dată de Neculai Onţanu în faţa instanţei conţine mai multe elemente contradictorii privind aspecte esenţiale, precum natura relaţiei cu martorul denunţător (Cristian Borcea — n.r.) sau modalitatea de lucru a Subcomisiei de Fond Funciar.

Totodată, avocata Loredana Radu a dat o declaraţie în faţa instanţei, ea spunând că, după ce a achiziţionat terenul în cauză, l-a vândut unchiului său, fostul vicepremier Gabriel Oprea, la dorinţa acestuia.

"La un an după achiziţionarea acelui teren, i l-am vândut unchiului meu, Oprea Gabriel, la dorinţa acestuia. Precizez că şi anterior acestei tranzacţii i-am mai vândut alte 2 terenuri unchiului meu, acesta având încredere că eu, fiind avocat, am verificat legalitatea actelor (dobândire a acelor terenuri). Unchiul meu mi-a oferit 400.000 euro pe acel teren şi recunosc că eu am vrut să-l vând unui alt potenţial client cu o sumă, probabil, mai mare, dat fiind potenţialul zonei şi faptul că avea o poziţionare, pe care eu o consider foarte frumoasă. Unchiul meu mi-a achitat integral banii şi consider că şi aşa am ieşit în câştig.

Mai vreau să precizez că autorizaţia de construcţie am obţinut-o după un an de la data depunerii certificatului de urbanism, ceea ce vine în contradicţie cu afirmaţiile menţionate în cuprinsul referatului Parchetului. Mai mult, contravine şi Legii nr. 50/1991, care stabilea un termen de 30 de eliberare a autorizaţiei de la data depunerii cererii şi a celorlalte avize. Unchiul meu, în baza proiectului pe care l-am pus la dispoziţie, a edificat o structură de rezistenţă, iar, ulterior, a donat-o fiicei sale, Tudor Ana Maria. În prezent, terenul împreună cu structura ridicată pe el se găseşte la vânzare", a spus Loredana Radu, conform textului motivării.

În document se reţine însă că versiunea inculpatei este neverosimilă, în condiţiile în care ea se contrazice cu privire la modul în care a aflat de vânzarea terenului din Barbu Văcărescu.

"În opinia acestei instanţe, modalitatea în care se presupune că au acţionat inculpaţii, alături de conduita de ansamblu a acestora în timpul derulării activităţii infracţionale arată înclinaţia acestora spre nesocotirea normelor de drept, conturând previzibilitatea unei conduite negative îndreptată împotriva bunei desfăşurări a procesului penal. (...) Modalitatea conspirată de săvârşire a infracţiunilor, prin tranzacţii disimulate şi implicarea unui număr ridicat de intermediari care să îngreuneze aflarea adevărului demonstrează specializarea inculpaţilor şi conturează o vădită stare de pericol pentru ordinea publică, chiar dacă nu se referă la o perioadă infracţională actuală, dar care a fost adusă la cunoştinţa organelor de urmărire penală abia în februarie 2016", se precizează în motivare.

Primarul sectorului 2 din Bucureşti, Neculai Onţanu, a fost arestat preventiv vinerea trecută în dosarul în care este acuzat că a luat mită un teren cu o valoare de piaţă de 4.200.000 euro, pentru a facilita reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri însumând 83.300 mp, decizie luată vineri de Curtea de Apel Bucureşti.

Instanţa a dispus, de asemenea, şi arestarea avocatei Loredana Radu şi a secretarului Consiliului Local al sectorului 2, Toma Şutru, anchetaţi pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, respectiv luare de mită.

Dosarul lui Onţanu

Procurorii DNA acuză că, în perioada 2006 - 2007, Neculai Onţanu a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991.

După emiterea titlului de proprietate, Neculai Onţanu a primit o suprafaţă totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunţător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare - cumpărare fictive către suspecta Radu Loredana Claudia şi o altă persoană, interpuşi indicaţi de edil.

În baza acestei solicitări, la data de 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la acelaşi notariat public, două contracte de vânzare cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 500 mp din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către persoana respectivă şi asupra unei suprafeţe de 1.000 mp din acelaşi lot către suspecta Radu Loredana Claudia.

Preţul prevăzut în contractul încheiat cu persoana respectivă a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu preţuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (preţ total 250.000 euro).

În contractul încheiat cu Radu Loredana Claudia a fost prevăzut un preţ de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preţ total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plată s-a menţionat în ambele situaţii că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferenţa s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului.

În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onţanu Neculai, la indicaţia acestuia.

Suprafaţa de teren respectivă era cuprinsă în titlul de proprietate emis la propunerea inculpatului Neculai Onţanu şi avea o valoare de piaţă de aproximativ 4.200.000 euro, pe baza sumelor cu care a fost revândut de cei doi intermediari, la scurt timp, după finalizarea tranzacţiilor fictive.

Terenul primit de Loredana Radu ca mită pentru Onţanu a fost revândut lui Gabriel Oprea cu un preţ de şapte ori mai mic decât valoarea pieţei, reiese din referatul prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a liderului interimar al UNPR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne