Radu Preda, IICCMER: „Ar fi trebuit deschisă o anchetă serioasă în legătură cu abuzurile Securităţii”

Chemarea în instanţă a eşalonului politic responsabil pentru fărădelegile epocii comuniste, care ar fi trebuit să aibă loc după 1990, este un act foarte important, a declarat Radu Preda.
Gheorghe Ursu, inginer constructor, scriitor şi dizident. S-a opus unei hotărâri de-a lui Ceauşescu, a fost turnat la Securitate pentru un jurnal intim şi pentru nişte dezvăluiri făcute la Europa Liberă. A fost torturat şi bătut până la moarte de securitate, murind la Jilava, în 1985.
Gheorghe Ursu, inginer constructor, scriitor şi dizident. S-a opus unei hotărâri de-a lui Ceauşescu, a fost turnat la Securitate pentru un jurnal intim şi pentru nişte dezvăluiri făcute la Europa Liberă. A fost torturat şi bătut până la moarte de securitate, murind la Jilava, în 1985. (historia.ro)

Am avut de-a face cu o graţiere în masă a unui sistem care a omorât sistematic, a precizat Radu Preda, preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), într-un interviu legat de decizia Parchetului General de trimitere în instanţă a torţionarilor lui Gheorghe Ursu.

Acesta afirmă că decizia în acest caz este chiar mai importantă decât cea din cazul torţionarilor din puşcăriile comuniste pentru că, pentru prima dată sunt aduşi în faţa instanţei nu doar executanţii unor ordine ci şi autorii morali ai acestora.

"Noi nu putem să pretindem astăzi că avem o democraţie funcţională, câtă vreme printre noi sunt oameni plătiţi de stat, la zi, cu pensii foarte consistente, oameni care au slujit exact contrariul democraţiei şi statului de drept, adică au fost în slujba statului de nedrept… ori din acest punct de vedere cazul Ursu este încă o dată unul exemplar... adică vom vedea în ce măsură multe din tabuurile până acum nici măcar puse în discuţie, darămite analizate, vor mai rezista sau nu”, a afirmat Radu Preda.

Preşedintele IICCMER l-a amintit şi pe Andrei Ursu, fiul dizidentului, remarcând că această victorie parţială cu o întârziere atât de mare i se datorează, în mare parte, întrucât, prin demersurile acestuia, diversele lui reveniri, inclusiv prin multiplele greve ale foamei în care a intrat, a sensibilizat opinia publică şi a repus permanent această temă pe agenda organismelor abilitate.

Puteţi citi tot interviul aici

Mai multe despre cazul inginerului-erou Gheorghe Ursu, care a fost torturat şi bătut până la moarte de Securitate, pentru că nu a fost de acord cu o hotărâre a lui Ceauşescu, prin care dictatorul punea în pericol viaţa oamenilor, puteţi citi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne