Rachete balistice lansate de rebelii yemeniţi aterizează lângă un distrugător american

Două rachete au fost lansate duminică din teritoriul ocupat de rebeli în Yemen şi au aterizat în apropierea unui distrugător american în Marea Roşie, a anunţat luni Marina SUA, acesta fiind cel de-al doilea atac din ultimele câteva zile ce vizează nave aflate pe canalul navigabil internaţional.
Distrugătorul american USS Mason.
Distrugătorul american USS Mason. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.10.2016

Conform AP, dintre cele două rachete lansate de rebeli în Marea Roşie, cel puţin una aparent a vizat o bază aeriană saudită situată în apropierea oraşului musulman sfânt Mecca.

Rebelii şiiţi Houthi din Yemen nu au oferit niciun motiv pentru lansarea rachetelor, deşi o explicaţie rezonabilă ar fi aceea că atacul a avut loc ca răspuns la un raid aerian desfăşurat sâmbătă şi condus de saudiţi la un ritual de înmormântare în capitala yemenită, soldat cu 140 de morţi şi peste 520 de răniţi.

Într-o declaraţie, Marina SUA a precizat că niciun marinar american nu a fost rănit şi nu a fost produsă nicio pagubă distrugătorului USS Mason, o navă din clasa Arleigh Burke cu rachete ghidate, care este staţionată în Norfolk, Virginia. Locotenentul Ian McConnaughey, purtător de cuvânt pentru Comandamentul Central al Forţelor Marinei SUA, a declarat că nu este clar dacă USS Mason a fost vizat în mod special, deşi rachetele au fost lansate în direcţia sa într-un interval de timp de peste o oră, începând cu aproximativ ora 7 p.m.

Conform unui oficial american pe probleme de apărare, citat de AP, USS Mason a folosit mijloace de apărare aflate la bord după ce a fost lansată prima rachetă, dar nu este clar dacă aceste au cauzat prăbuşirea inofensivă a rachetei în mare. În momentul lansării rachetelor, distrugătorul se află la nord de Strâmtoarea Bab el-Mandeb, care serveşte ca o poartă pentru petrolierele ce se îndreaptă spre Europa prin Canalul Suez, a adăugat oficialul.

Acesta este cel de-al doilea incident de acest gen care vizează o ambarcaţiune în zonă: săptămâna trecută, o navă operată de Emiratele Arabe Unite a fost atacată cu rachete în apropierea aceleiaşi zone şi a fost grav avariată. Conform oficialilor din Emirate, nava respectivă transporta ajutoare umanitare şi a avut un echipaj format din civili, în timp ce rebelii Houthi au declarat că ambarcaţiunea era de luptă. Oficialii Marinei SUA au refuzat să discute imediat despre tipul de rachete folosite în incidentul ce a implicat distrugătorul USS Mason.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor