R. Moldova, la coada clasamentului statelor din Sud-Estul Europei privind descentralizarea locală

Republica Moldova
Republica Moldova (facebook.com)

O evaluare iniţială a indexului complex privind evaluarea comparativă a statelor din Europa de Sud-Est la capitolul descentralizării locale atestă o performanţă modestă la capitolul descentralizării în Republica Moldova care înregistrează unul dintre cele mai slabe rezultate, fiind a patra de la coadă, într-un clasament format din 14 state.

O performanţă mai proastă la capitolul descentralizării este atestată doar în Turcia, Albania şi Bosnia Herţegovina. Statele din Sud-Estul Europei cu cele mai bune performanţe la acest capitol sunt Slovenia şi Bulgaria.

Potrivit calm.md, încercarea de a realiza indexul la capitolul descentralizării locale este întreprinsă de NALAS - instituţie ce reprezintă reţeaua asociaţiilor autorităţilor locale din Europa de Sud-Est, al cărui membru este şi Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM).

Indexul respectiv este format dintr-un număr de 140 de indicatori care sunt grupaţi pe 4 dimensiuni: autonomia şi guvernele locale, calitatea serviciilor locale, participarea şi responsabilitatea dar şi implicarea în dialogul politic. „Subiectul descentralizării este unul sensibil şi în egală măsură dificil, deoarece suportă interpretări diverse din perspectiva funcţiilor exercitate dar şi a resurselor gestionate.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe