R. Moldova: Judecătorii sunt nemulţumiţi de activitatea coruptă a procurorilor

De calitatea actului de justiţie din Republica Moldova nu sunt responsabili doar judecătorii, ci şi procurorii.
Judecătoare în faţa unui teanc de dosare.
Judecătoare în faţa unui teanc de dosare. (JANEK SKARZYNSKI / AFP / Getty Images)

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a declarat că judecătorii moldoveni ar fi avut o imagine mai bună şi ar lua decizii care să satisfacă societatea dacă procurorii şi-ar face treaba mai bine.

Un obstacol în efectuarea unui act judecătoresc de calitate este faptul că judecătorul joacă un rol pasiv în administrarea probelor, iar de aici vine şi neînţelegerea din partea societăţii din cauza unei sau altei decizii. Un act judecătoresc, potrivit lui Micu, nu depinde doar de prestaţia instanţei de judecată.

„Nu vreau să arunc cu pietre în ograda altuia, dar de foarte multe ori prestaţia procurorilor în dosare civile, dar şi penale lasă de dorit. Judecătorul adoptă un act potrivit probelor prezentate, dar societatea nu înţelege hotărârea judecătorului”, argumentează preşedintele CSM. Victor Micu consideră că rolul judecătorului în instanţa de judecată trebuie să devină mai activ, potrivit adevărul. ro

Combaterea durabilă a corupţiei trebuie realizată pe toate palierele, inclusiv ceea ce ţine de schimbarea mentalităţii cetăţeanului şi eficientizarea acţiunilor tuturor organelor de justiţie, spune judecătorul român Cristi Danileţ.

„Corupţia este un fel de cancer, pe care trebuie să-l tratăm în fiecare zi. Lupta anticorupţie nu poate să se sfârşească printr-o anumită reformă sau după o anumită perioadă de timp. Este o chestie pentru care trebuie să se lupte şi cetăţeanul obişnuit şi toate instituţiile statului, în special, cele din sistemul justiţiei, poliţie, CNA, Procuratură”, a spus Danileţ, după deschiderea atelierului de lucru pentru judecătorii din Republica Moldova, menţionează independent.md