Qin Shi Huang - primul împărat al Chinei

Qin Shi Huang (259 – 210 î.Hr.) a urcat pe tronul regatului Qin la vârsta de 13 ani şi a devenit primul împărat al Chinei unificate la vârstă de 39 ani, după ce Qin a cucerit alte state în perioada statelor beligerante (770 î.Hr. – 222 d.Hr.). Odată cu fondarea dinastiei Qin, s-a încheiat epoca dinastiei Zhou, care a durat 900 ani.

Fiind primul rege care a unificat şi centralizat China, Qin Shi Huang s-a numit "Primul Împărat al Dinastiei Veşnice Qin".

Qin Shi Huang a condus o serie de reforme pentru a consolida puterea asupra imensului teritoriu. El a abolit privilegiile feudale şi a stabilit o administraţie centralizată.

De asemenea, a introdus standarde de măsură şi cântar, a creat un sistem valutar universal, a stabilit lungimea "axei carului" şi lăţimea drumului. Dar, mai presus de toate, a standardizat limbajul scris, unificarea limbii contribuind la conservarea culturii chineze, în ciuda numeroaselor războaie şi tulburări politice.

Qin Shi Huang a creat o reţea extinsă de transport între oraşe, de peste 4.000 km lungime, a iniţiat construirea unui palat extravagant, şi apoi, înmormântarea sa, protejată de armata de teracota compusă din peste 7.500 de ostaşi în mărime naturală. El a început, de asemenea, construcţia Marelui Zid Chinezesc, pentru a proteja ţara de invazia nomazilor nordici. Marele Zid Chinezesc a fost recunoscut că una dintre cele mai splendide construcţii militare din istoria omenirii.

La sfârşitul domniei sale, a trimis nave pe mare în căutarea elixirului nemuririi. Qin a devenit cea mai mare ţară din lume în perioada sa, existând o opinie că cuvântul "China" provine de la cuvântul "Qin", care se pronunţă ca „Cin”. Aceste realizări i-au adus lui Qin Shi Huang faimă şi au lăsat o amprentă considerabilă în istorie.

Cu toate acestea, Qin Shi Huang a fost, de asemenea, cunoscut ca tiran care a făcut viaţa oamenilor dificilă şi dură, iar numele de "Qin Shi Huang" a devenit sinonim cu cruzimea. El a introdus impozite împovărătoare şi servitutea forţei de muncă. În timpul dinastiei Qin, populaţia număra aproximativ zece milioane de oameni, dintre care două milioane au fost chemaţi pentru construcţia Zidului. De asemenea, el a decretat ca pedeapsă severă nu doar pedepsirea vinovatului, ci, de asemenea, şi a rudelor şi vecinilor săi. Pe lângă acestea, în timpul domniei sale era suprimată disidenţa. El a ordonat să fie arse cărţi preţioase ale autorilor celebri, iar mii de intelectuali au fost ucişi pentru că condamnau şi criticau politica sa.

Măreaţa dinastie Qin a durat doar cincisprezece ani (221 - 207 î.Hr.), înainte de a se prăbuşi din cauza numeroaselor revolte. Istoricii chinezi consideră că metodele nemiloase de guvernare şi taxele excesive au fost principala cauză a căderii imperiului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură