Salvini: Italia se opune prelungirii în mod automat a sancţiunilor UE împotriva Rusiei

Ministrul italian de interne Matteo Salvini
Ministrul italian de interne Matteo Salvini (Alberto Pizzoli/AFP/Getty Images)

Vicepremierul şi ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, a declarat că se va opune reînnoirii în mod automat a sancţiunilor aplicate de UE împotriva Rusiei, sugerând însă că Roma nu este pregătită să se rupă de restul blocului.

“Vin aici pentru că sunt convins că sancţiunile reprezintă o absurditate economică, socială şi culturală”, a afirmat Salvini într-o vizită efectuată miercuri la Moscova, potrivit RFE/RL.

El a criticat temeiul sancţiunilor care au fost impuse Rusiei după ce aceasta a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea şi a oferit sprijin separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, care sunt implicaţi într-un conflict armat cu guvernul din Kiev.

Puterile dominante ale UE, Germania şi Franţa, precum şi majoritatea celorlalţi membri ai UE au precizat că sancţiunile ar trebui să rămână în vigoare până când se va înregistra un progres în direcţia soluţionării conflictului.

Salvini a declarat că UE sancţionează Rusia pentru “presupuse încălcării ale legii împotriva Ucrainei”, dar nu ia nicio măsură împotriva Turciei care a ocupat nordul Ciprului - “o ţară europeană” – începând cu 1974.

“Este clar că nu are niciun sens ca sancţiunile să rămână în vigoare”, a declarat el la o întâlnire cu oameni de afaceri italieni în Moscova, într-un discurs pe care l-a transmis în direct pe contul său de Facebook.

“Este o absurditate”, a precizat Salvini, promiţând că “va face tot posibilul” pentru a pune capăt sancţiunilor împotriva Rusiei, sau cel puţin se va opune reînnoirii acestora în mod automat, la fiecare şase luni.

“Am auzit că Europa doreşte să accelereze lucrurile printr-o reînnoire [a sancţiunilor], automat, fără a cere opinia statelor membre. Dacă ni se cere să acceptăm acest lucru, vom spune pur şi simplu nu”, a adăugat Salvini.

Totuşi, ministrul italian de Interne nu a declarat că Roma nu îşi va folosi dreptul de veto împotriva planurilor blocului de a prelungi sancţiunile, lucru care urmează să aibă loc înaintea unui summit al liderilor UE în luna decembrie. Sancţiunile urmează să expire în luna ianuarie.

“Putem juca cartea jokerului doar o dată în Europa”, a susţinut Salvini, precizând că Italia se duelează cu Bruxelles-ul şi pe alte fronturi, inclusiv în ceea ce priveşte bugetul UE, reforma imigraţiei pe continent şi planul bugetar al Italiei pentru 2019.

“Dacă ei resping acest lucru, nu ştiu ce carte voi mai juca”, a adăugat Salvini.

Surse UE au declarat pentru RFE/RL că Roma a propus, totodată, o relaxare a sanctiunilor prin acordarea de fonduri UE pentru micile afaceri ruseşti care nu sunt vizate de sancţiuni.

Atât Partidul Liga al lui Salvini, cât şi partenerul său de guvernare, Mişcarea Cinci Stele, se opun sancţiunilor împotriva Rusiei pe motiv că acestea afectează companiile italiene şi economia Italiei.

În timpul vizitei sale la Moscova, Salvini a fost primit de adjunctul ministrului rus de Externe, Aleksandr Gruşko.

Premierul italian Giuseppe Conte urmează să viziteze Moscova săptămâna viitoare pentru a purta convorbiri cu preşedintele Vladimir Putin şi premierul Dmitri Medvedev.