Trump susţine că Vladimir Putin a fost „probabil” implicat în asasinate

Donald Trump (st) şi Vladimir Putin, în timpul summitului de la Helsinki, 16 iulie 2018.
Donald Trump (st) şi Vladimir Putin, în timpul summitului de la Helsinki, 16 iulie 2018. (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a declarat într-un interviu televizat că el consideră că liderul rus Vladimir Putin a fost „probabil” implicat în asasinate şi a reiterat afirmaţia că Moscova s-a amestecat în politica americană, potrivit RFE/RL.

Comentariile au fost făcute într-un interviu, înregistrat în prealabil, la emisiunea 60 Minutes de la CBS, ce a fost difuzat duminică. În cadrul interviului s-a discutat de asemenea şi despre Coreea de Nord, dispariţia jurnalistului saudit în Turcia şi schimbările climatice.

Lesley Stahl, gazda emisiunii, l-a întrebat pe Trump: „Sunteţi de acord că Vladimir Putin este implicat în asasinate? În otrăviri?”

Trump a răspuns: „Probabil că este, da. Probabil”. Apoi a adăugat: „Însă nu în ţara noastră”.

Nici Stahl şi nici Trump nu au numit vreo victimă. Câţiva dintre criticii lui Putin au fost ucişi sau au murit în circumstanţe misterioase, inclusiv jurnalista de investigaţie Anna Politkovskaia în 2006 şi fostul vicepremier Boris Nemţov în 2015, care a fost împuşcat pe un pod în apropierea Kremlinului.

Un judecător britanic – ce a condus o anchetă asupra morţii fostului ofiţer de securitate rus Aleksandr Litvinenko, care a devenit un critic vocal al lui Putin şi a fost otrăvit mortal cu poloniu radioactiv 210 în 2016 – a afirmat că este probabil ca Putin să fi aprobat operaţiunea.

De asemenea, Rusia a fost acuzată de implicare în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiice sale în oraşul britanic Salisbury. Luna trecută, Londra a acuzat doi ofiţeri ai serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU) ca fiind responsabili pentru acel incident.

Moscova a negat acuzaţiile, însă Marea Britanie şi câţiva dintre aliaţii săi au decis să expulzeze peste 140 de diplomaţi ruşi, administraţia preşedintelui american Donald Trump expulzând 60 de diplomaţi ruşi, iar Londra, 23. Pe de altă parte, Kremlinul a răspuns cu expulzarea a zeci de diplomaţi străini şi a cerut Marii Britanii să îşi restrângă misiunea diplomatică din Rusia.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a urmărit să minimalizeze comentariile lui Trump, afirmând luni că preşedintele american nu a făcut nicio acuzaţie directă împotriva liderului de la Kremlin.

Întrebat în legătură cu amestecul rusesc în sistemul politic american, Trump a declarat că el consideră că Moscova s-a amestecat, dar a adăugat că şi China a făcut-o.

„Cred că şi China s-a amestecat. Şi cred, sincer, că Beijingul ... este o problemă mai mare”, a adăugat Trump în interviul de la emisiunea 60 Minutes.