Putin: Snowden trebuia să demisioneze dacă nu i-au plăcut activităţile NSA

„Iubesc trădătorii, dar urăsc trădarea.”
Fostul contractor NSA, Edward Snowden.
Fostul contractor NSA, Edward Snowden. (Getty Snowden)

Fostul contractor NSA Edward Snowden, suspectat ca spion în favoarea Chinei, ar fi trebuit să renunţe la munca sa în serviciul securităţii dacă nu i-au plăcut activităţile agenţiei, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin într-un interviu cu regizorul american de film Oliver Stone.

Preşedintele rus a adăugat că el consideră că Snowden nu a fost un trădător din moment ce nu a trădat interesele Statelor Unite şi nu a furnizat informaţii vreunei ţări „care ar fi făcut ceva dăunător ţării sale sau poporului său”.

„Dacă nu i-a plăcut nimic la munca pe care o făcea ar fi trebuit să fi demisionat pur şi simplu. Dar el a mers mai departe. Este dreptul său. Dar, din moment ce mă întrebaţi dacă este corect sau greşit, consider că este greşit”, a precizat Putin, discutând despre avertizorul de integritate într-un interviu parţial publicat joi de Newsweek.

În 2013, Snowden a divulgat documente secrete privind practicile de supraveghere în masă aplicate de autorităţile americane în toată lumea. Ulterior în acelaşi an, Rusia i-a oferit fostului contractor NSA azil temporar timp de un an. În 2014, Snowden a primit un permis de rezidenţă de 3 ani pentru a trăi în Rusia, care ulterior a fost prelungit până în 2020.