Putin intenţionează să semneze o interdicţie a adopţiilor

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (SERGEI KARPUKHIN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.12.2012

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că intenţionează să semneze un proiect de lege care să interzică americanilor să adopte copii ruşi, legislaţie despre care SUA susţine că este "greşită".

Într-o întâlnire televizată de joi, Putin a afirmat că încă nu a găsit niciun motiv pentru care să nu semneze proiectul de lege şi că intenţionează să-l semneze.

Parlamentul rus şi-a dat miercuri acordul final în privinţa proiectului. Tot ce mai trebuie este semnătura lui Putin pentru ca acesta să devină lege.

Măsura, numită după un copil rus ce a murit după ce tatăl său american l-a lăsat închis într-o maşină timp de mai multe ore, reprezintă răzbunarea Rusiei pentru adoptarea Legii Magnitski de către SUA.

Legea Magnitski, care a fost semnată de preşedintele american Barack Obama în această lună, impune o interdicţie privind vizele şi sancţiuni financiare pentru oficialii ruşi acuzaţi de încălcări ale drepturilor omului. Aceasta este numită după Serghei Magnitski, un avocat rus anti-corupţie care a murit în închisoare în 2009, după ce a afirmat că oficialii erau implicaţi într-o înşelătorie fiscală de mai multe milioane de dolari.

În criticile reînnoite privind adoptarea legii, Departamentul de Stat susţine că "bunăstarea copiilor este pur si simplu prea importantă pentru a fi legată de aspectele politice" ale relaţiilor ruso-americane şi că este "greşit să legi soarta copiilor de considerente politice independente".

Liderul unui grup rus care sprijină copiii susţine că îi va spune preşedintelui Putin să îşi exercite dreptul de "veto" faţă de ceea ce el numeşte o măsură "teribilă".

Directorul Right of Child, Boris Altshuler, a declarat joi pentru VOA că Putin ar trebui să consulte parlamentul în căutarea unui alt răspuns la legea Magnitski, unul care nu i-ar afecta în mod negativ pe copii.

El a afirmat că mulţi copii ruşi, care sunt eligibili pentru adopţie, zac în orfelinate suprapopulate.

"În Rusia, avem câte 100, 200, 400 de copii [grupaţi în orfelinate]. Este atât de dăunător pentru dezvoltarea copilului", a spus Altshuler.

În cadrul unui rezumat de presă de joi de la Moscova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Alexander Lukashevich, a susţinut că parlamentul a "răspuns în mod corespunzător" prin aprobarea interdicţiei. El a afirmat că s-a "ţinut cont de" atitudinea societăţii ruse.

Departamentul de Stat a declarat că peste 60.000 de copii din Rusia au fost adoptaţi de americani începând cu anul 1992.

Preşedintele Putin a numit interzicerea adopţiilor drept un răspuns adecvat la Legea Magnitski. El a spus că americanii nu au grijă de copiii ruşi pe care îi adoptă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor