Putin gata să dea Congresului SUA transcriptul conversaţiei Trump-Lavrov pentru a dovedi că nu au fost dezvăluite secrete

Vladimir Putin a anunţat miercuri că este dispus să ofere, la cererea Casei Albe, un transcript al discuţiei care a avut loc recent la Washington între preşedintele Donald Trump şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru a dovedi că liderul american nu a divulgat ruşilor nicio informaţie secretă.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Peter Muhly/WPA Pool/Getty Images)

În elucidarea conţinutului convorbirii pe care a avut-o preşedintele american Donald Trump cu ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, în timpul vizitei acestuia în Washington, un aspect surprinzător a apărut miercuri seară, când însuşi preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Trump nu a divulgat nicio informaţie secretă şi niciun secret de stat lui Lavrov. Liderul de la Kremlin a mai precizat că, în cazul în care Casa Albă o va cere, el este pregătit să înmâneze Congresului SUA un transcript al discuţiilor dintre Trump şi Lavrov.

“Dacă administraţia SUA consideră că este posibil, suntem pregătiţi să oferim Senatului şi Congresului transcriptul conversaţiei dintre Lavrov şi Trump”, a declarat Putin la o conferinţă de presă organizată miercuri după o întâlnire cu premierul italian Paolo Gentiloni.

Deşi, iniţial, Reuters a relatat că Putin este pregătit să furnizeze o “înregistrare” a conversaţiei, agenţia de ştiri a făcut o clarificare ulterioară, citându-l pe Iuri Uşakov, consilier al Kremlin, afirmând că “Putin este pregătit să ofere un transcript, nu o înregistrare audio, a [conversaţiei din timpul] întâlnirii lui Trump cu Lavrov”. Fără îndoială, ultimul lucru de care ar avea nevoie Casa Albă acum este ca altcineva să înregistreze conversaţiile.

Într-o cuvântare la conferinţa de presă cu Gentiloni în staţiunea Soci de la Marea Neagră, Putin a făcut o glumă pe seama situaţiei: “Am discutat astăzi cu el (Lavrov). Voi fi forţat să-i aplic o mustrare pentru că nu a împărtăşit aceste secrete cu noi. Nu cu mine, nu cu reprezentanţii serviciilor ruse de informaţii. A fost un lucru foarte rău din partea lui”.

De asemenea, Putin a declarat că Rusia doreşte să ajute la soluţionarea situaţiei, adăugând că ţara sa apreciază ca eficiente rezultatele discuţiilor Trump-Lavrov.

“Vedem cum în SUA se dezvoltă o schizofrenie politică. Nu pot explica în alt mod acuzaţiile împotriva preşedintelui SUA că acesta i-ar fi comunicat lui Lavrov anumite secrete”, a declarat Putin, citat de RT. “Este greu să îţi imaginezi la ce visează în continuare aceşti oameni care generează astfel de prostii şi aiureli”.

“Mă surprinde faptul că ei agită situaţia politică internă folosind slogane anti-Rusia. Fie că ei nu înţeleg pagubele pe care le aduc propriei lor ţări, caz în care sunt pur şi simplu stupizi, fie că nu înţeleg întreaga situaţie, caz în care sunt periculoşi şi corupţi”, a mai precizat liderul rus.

“Oricum, aceasta este o problemă a Statelor Unite şi nu dorim şi nu intenţionăm să interferăm”, a adăugat Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe