Casa Albă ameninţă din nou cu retragerea din NATO dacă aliaţii nu alocă mai mult pe apărare

Preşedintele american Donald Trump este mulţumit de faptul că aliaţii NATO au declarat că sporesc sumele destinate apărării, dar va lua în considerare retragerea din alianţa vestică dacă aceştia nu îşi onorează promisiunile, a declarat un înalt oficial de la Casa Albă.
Donald Trump
Donald Trump (Alex Wong/Getty Images)

“[Preşedintele american Donald Trump] ar dori să rămână în NATO... Preşedintele este mulţumit cu ceea ce vede”, a declarat un înalt oficial reporterilor străini miercuri. “Totuşi, el nu va rămâne în alianţă dacă aceasta nu realizează progrese mult mai repede”.

Luna trecută, Trump a declarat că alianţa militară vestică “nu mai este învechită”, după ce, în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, a criticat frecvent aliaţii NATO că nu îşi acoperă partea lor din cheltuielile de apărare şi că nu fac mai mult în lupta împotriva terorismului global.

Comandanţi de top ai NATO ar fi răspuns uneia dintre preocupările lui Trump, recomandând ca alianţa să se alăture unei coaliţii care luptă împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Siria şi în Irak. Toţi membrii individuali ai NATO se află în prezent în această coaliţie.

Trump se va întâlni cu alţi lideri NATO la Bruxelles în 25 mai şi este de aşteptat să menţină presiunea asupra aliaţilor pentru a-şi mări sumele alocate apărării. Membrii NATO s-au angajat să cheltuie 2% din PIB-ul naţional pe apărare, dar majoritatea încă nu au atins acest obiectiv.