PSRM şi PD au format Platforma Social-Democrată pentru Moldova. Alaiba: Sirenele ambulanţelor nu contenesc, iar voi vă împărţiţi funcţii

În timp ce sirenele ambulanţelor nu contenesc, iar medicii muncesc pentru a salva vieţile persoanelor care au contractat coronavirus, socialiştilor şi democraţilor le arde de alianţe, „halal aşa guvernare”, a punctat Alaiba.
Siglele PD şi PSRM
Siglele PD şi PSRM (facebook.com / Dumitru Alaiba)

După mai multe discuţii şi negocieri, cele două fracţiuni parlamentare - PSRM şi PD - care constituie, de facto, majoritatea în legislativ, au ajuns la o bună înţelegere semnând luni, 16 martie, un acord de coaliţie şi de constituire a Platformei Social-Democrate pentru Moldova (PSDM).

Acordul de creare a noii majorităţi guvernamentale a fost semnat de către preşedinţii PSRM şi PDM, Zinaida Greceanîi, şi respectiv, Pavel Filip, precum şi de către toţi deputaţii din din cele două fracţiuni parlamentare. Documentul a fost semnat public în sediul Legislativului.

Potrivit preşedintei PSRM, Zinaida Greceanîi „semnarea acordului este o decizie importantă pentru stabilitatea socială, politică şi economică a ţării”. Spicherul legislativului a mai subliniat că această stabilitate este cu atât mai necesară, cu cât mai dificile sunt vremurile prin care trece astăzi societatea din cauza pandemiei.

În schimb, conducerea PD, a luat semnarea acestui acord ca pe o revenire la guvernare a democraţilor, menţionând că prin formarea acestei coaliţii, ar da „o mână de ajutor în aceste momente complicate, când Republica Moldova trece printr-o situaţie fără precedent din cauza coronavirusului de tip nou”.

„Este un moment în care statul are nevoie de forţe noi, forţe proaspete, care să ajute la această luptă pe care o ducem cu toţii împotriva acestei pandemii”, a declarat preşedintele PD, Pavel Filip, în condiţiile în care democraţii nici pe departe nu sunt noi la guvernarea Republicii Moldova.

Menţionăm că Partidul Democrat s-a aflat la cârma statului din primăvara anului 2009 până în vara lui 2019, când fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, a decis retragerea fracţiunii de la guvernare, evadând din ţară. Astfel, PD s-a aflat într-o aşa-zisă opoziţie parlamentară circa 8 luni, timp în care a votat împreună cu PSRM mai multe proiecte de lege.

Potrivit unui comunicat de presă, părţile au convenit să-şi asume responsabilitatea pentru următoarele domenii de activitate, după cum urmează:

PSRM

  • Ministerul Finanţelor, prim viceprim-ministru;
  • Ministerul Justiţiei;
  • Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale;
  • Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului;
  • Ministerul Afacerilor Interne.

PDM

  • Viceprim-ministru pentru Reintegrare;
  • Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene;
  • Ministerul Economiei şi Infrastructurii;
  • Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării;
  • Ministerul Apărării.

Este de menţionat totuşi faptul că la circa 30 de minute de la semnarea acordului, miniştrii propuşi de PD au depus deja jurământul.

„ALIANŢA #CORONAVIRUS şi Guvernul Dodon-2. Voi serios? Vouă acum de asta vă arde? De împărţit funcţii? Orice ministru nou, cât de competent nu va fi, va avea nevoie de o perioadă de tranziţie de câteva săptămâni. Iar afară e pandemie, în caz că nu aţi observat. Sirenele ambulanţelor nu contenesc, aţi observat? Medicii muncesc, oameni îşi riscă viaţa. Iar vouă vă bate de alianţe. Halal aşa guvernare. Să nu vă mai supăraţi când vă numim ʻtârfe politice, călăi şi mercenariʼ, vorba cântecului”, a comentat nedumerit deputatul PAS, Dumitru Alaiba, într-o postare pe pagina sa de socializare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe