Alaiba: Socialiştii nu şi-au dorit amânarea alegerilor / Dodon: Parlamentul nu a declarat stare de urgenţă, asediu sau război

Alegeri locale generale în R. Moldova 20.10.2019, secţie de votare la Chişinău
Alegeri locale generale în R. Moldova 20.10.2019, secţie de votare la Chişinău (The Epoch Times România)
Maria Maevschi
15.03.2020

În contextul alegerilor parlamentare noi din raionul Hânceşti, despre care s-a vorbit destul de mult în zilele de după anunţarea codului roşu de alertă privind infecţiile cu virusul Wuhan, în vederea amânării acestora, ele totuşi s-au desfăşurat cu permisiunea preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.

În calitatea sa de conducător al Consiliului Suprem de Securitate, şeful statului a răspuns la solicitarea Comisiei Electorale Centrale (CEC), care avea dubii în privinţa organizării scrutinului de duminică, 15 martie, ţinând cont de situaţia epidemiologică, notează postul de televiziune TV8, prezentând şi un document în acest sens.

Notă informativă a preşedintelui Dodon
Notă informativă a preşedintelui Dodon (tv8.md)

Potrivit şefului statului, „Parlamentul nu a declarat stare de urgenţă, asediu sau război”, astfel că „autorităţile publice nu pot întreprinde acţiuni de limitare a drepturilor fundamentale prevăzute de Constituţia Republicii Moldova, inclusiv dreptul de a alege şi de a fi ales”, precizând că alegerile parlamentare noi din raionul Hânceşti nu pot fi sistate, suspendate sau amânate.

Cât despre codul roşu de alertă privind infecţiile cu coronavirus de tip nou, anunţat de Guvern, Dodon a menţionat că are un caracter exhaustiv şi se referă doar la acţiunile ce urmează a fi întreprinse de către autorităţile publice în vederea neadmiterii agravării situaţiei epidemiologice din ţară.

Analistul economic Victor Ciobanu încă de sâmbătă se adresa autorităţilor să amâne alegerile din raionul Hânceşti.

„Amânaţi alegerile! Nu fiţi criminali! Fiţi oameni! Scriam încă până la apariţia coronavirusului, că aceste alegeri nu sunt în niciun fel repetiţia prezidenţialelor, iar valoarea acestui mandat e sub 1% în configuraţia parlamentară şi nu rezolvă absolut nimic! Pentru ce expuneţi oamenii la un risc enorm?! Cine îşi va asuma răspunderea pentru consecinţele acestei nebunii?!”, scrie Ciobanu pe contul său de Facebook.

La rândul său, deputatul PAS Dumitru Alaiba a menţionat că orice opinie venită de la vreun politician la acest subiect nu poate fi credibilă, întrucât nu de opoziţia pro-europeană a depins amânarea/neamânarea alegerilor din Hânceşti, dar „nu noi suntem guvernarea. Să fi fost la guvernare, decizia deja era luată”.

Vizibil este că socialiştii nu şi-au dorit amânarea alegerilor, „prea mare investiţia în butelii şi plicuri cu bani şi vizite prezidenţiale. Prea mare efortul de a-l scoate pe candidatul lui Şor pentru a nu-i face concurenţă candidatului socialist. Prea mare riscul ca din cauza amânării cetăţenii să aibă timp să înţeleagă mai bine despre incestul-viol comis de candidatul lui Dodon. În două săptămâni tot Hânceştiul va şti în mici detalii despre asta - oamenii vorbesc între ei. Alte cazuri vor mai apare, pentru că un abuzator nu comite un singur abuz”, afirmă Alaiba, pe pagina sa de socializare.

De menţionat este faptul că o persoană din satul Bălceanca, raionul Hânceşti, a fost depistată cu noul tip de coronavirus, iar alte 45 de persoane din toată ţara sunt plasate în prezent în carantină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor