PSD-ul mai trădează un pic România, pentru ca UDMR să rămână în Guvern - SURSE

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)
Premierul Victor Ponta şi liderul UDMR Kelemen Hunor ar fi ajuns joi seara la o soluţie de compromis în ceea ce priveşte poziţia Guvernului României în cadrul procesului intentat de UDMR Comisiei Europene, după ce aceasta a respins o iniţiativă cetăţenească a maghiarilor prin care se cerea autonomie lingvistică şi culturală pentru minorităţile autohtone.

Discuţiile de joi au fost precedate de ameninţări ale lui Hunor cu retragerea de la Guvernare, după ce Ministerul de Externe al României se poziţionase de partea UE în procesul intentat de UDRM Comisiei Europene la Curtea de Justiţie (CJ) a Uniunii Europene. Conform hotnews, care citează surse apropiate discuţiei, conflictul ar fi fost dezamorsat după ce ce premierul Ponta a venit cu găselniţa ca Guvernul să nu-şi retragă acţiunea la CJ a UE, unde a intervenit în proces prin Ministerul de Externe, propunând în schimb să nu îşi mai susţină acţiunea în cadrul procesului. Kelemen Hunor ar fi acceptat soluţia premierului care va fi supusă astăzi spre aprobare Consiliul Permanent al UDMR ce se reuneşte la Cluj Napoca pentru a lua o decizie în privinţa ieşirii sau rămânerii la guvernare.

Cei 34 de membri ai Consiliul Permanent al UDMR vor analiza astăzi la Cluj posibilitatea ieşirii de la guvernare, după ce miercuri negocierile între Ponta şi Hunor se soldaseră cu un eşec.

Reamintim că, săptămâna trecută, Hunor a ameninţat cu ieşirea de la guvernare, nemulţumit de faptul că Ministerul Român de Externe, prin Titus Corlăţean, a luat poziţie în favoarea Comisiei Europene, în procesul intentat de UDMR respectivului for.

Concret, în 2013, UDMR a depus la Comisia Europeană (CE) un proiect de iniţiativă cetăţenească care prevedea autonomie lingvistică şi culturală pentru minorităţile autohtone. CE a susţinut că un astfel de proiect încălca Tratatul de la Lisabona, care prevede că asemenea chestiuni ţin de competenţa statelor membre, nu de competenţa europeană, în consecinţă, astfel de probleme trebuiesc reglate prin legi naţionale.

Iniţiatorii (UDMR) au atacat decizia Comisiei la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi, spre supărarea UDMR, MAE, condus de Titus Corlăţean, s-a poziţionat de partea UE, formulând o cerere de intervenţie care a şi fost acceptată.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor s-a declarat extrem de nemulţumit de demersul Ministerului Afacerilor Externe, condus de Titus Corlăţean, acuzând faptul că a fost aplicată o "gândire depăşită" care l-a pus în situaţia de a fi "ignorat şi umilit", motiv pentru care i-a dat ultimatum premierului Victor Ponta, până miercuri, ameninţând că dacă nu se găseşte o soluţie, UDMR ar putea ieşi de la guvernare, lăsând PSD-ul fără sprijin parlamentar.

Ponta nu a părut însă foarte afectat de această ameninţare, poate şi pentru că prin alianţele cu Călin Popescu Tăriceanu, care a reuşit să rupă în jur de 20 de parlamentari de la PNL şi cu PP-DD-ul lui Dan Voiculescu şi-a asigurat o majoritate relativ confortabilă în Parlament. Voturile maghiarilor vor prinde însă foarte bine PSD-ului în turul doi al alegerilor pentru Cotroceni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne