PSD contra recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi MCV: OUG 90 merge înainte în Parlament
alte articole
Comisia pentru Legile justiţiei a dat, luni, raport favorabil pentru OUG 90, respectiv ordonanţa privind Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie dată de ministrul Tudorel Toader, pentru ca aceasta să meargă în Senat, după ce anterior a fost votată de deputaţi.
Unda verde a fost dată în condiţiile în care Comisia de la Veneţia a recomandat renunţarea la această secţie iar în raportul MCV se recomandă suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare (categorie în care se pot încadra cele 2 OUG-uri) şi revizuirea legilor Justiţiei ţinând seama pe deplin atât de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).
În cadrul dezbaterilor de astăzi, USR a cerut respingerea ordonanţei, fără succes însă.
"Propunerea noastră în cazul OUG 90 este de respingere a ei pentru că nu vedem de ce nu am lăsa procurorii specializaţi să se ocupe. O secţie specială nu este o idee bună mai ales că pot fi infracţiuni care să presupună specializări din partea magistraţilor. Propunerea noastră este deci de respingere a OUG care cere operaţionalizarea secţiei şi ulterior vom cere şi anularea prevederilor din legile Justiţiei vizând secţia", a declarat Stelian Ion.
OUG 90
Reamintim că OUG 90/2018 prin care Tudorel Toader a dispus măsuri vizând operaţionalizarea secţiei de anchetare a infracţiunilor comise de magistraţi a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în pofida faptului că forurile europene au recomandat ferm renunţarea la înfiinţarea acesteia. Cu toate acestea, actul normativ a trecut anterior adoptării în Camera deputaţilor "ca prin brânză" de Comisia Iordache, deşi reprezentanţii Opoziţiei au atras atenţia asupra problemelor pe care înfiinţarea secţiei le ridică. Ba mai mult, PSD a încercat să dea raport favorabil fără ca măcar să se dezbată vreun amendament. Când Opoziţia a criticat acest lucru arătând că e o bătaie de joc, Iordache a fost de acord cu dezbaterile care numai dezbateri n-au fost însă, amendamentele propuse de USR şi PNL fiind respinse pe bandă rulantă.
Ulterior, în plenul Camerei Deputaţilor, PSD a decis din nou să sfideze şi Opoziţia şi recomandările Comisiei Europene:
"Cred că am greşit, trebuia să facem o direcţie specializată care să arate monstruozitatea sistemului. (...) Vom merge mai departe cu toată opoziţia dvs. şi cu toată Opoziţia pe care Comisia Europeană şi Parlamentul European s-a (sic!) pronunţat împotriva României. Este josnic din punctul dvs de vedere să nu apăraţi România!
România în acest moment este sub presiune pentru că vrem să fim independenţi. Cerem o ţară independentă, să ne conducem noi, ca Parlamentul să fie cel care ia decizii", a declarat Florin Iordache, nervos, de la tribuna Camerei, în aplauzele colegilor de la PSD şi ALDE, potrivit ziare.com.
După ce a coborât de la tribună, Iordache le-a arătat degetele mijlocii de la ambele mâini colegilor din USR.