PSD-ALDE au câştigat războiul pentru Avocatul Poporului: Locul lui Ciorbea, luat de aleasa lui Tăriceanu

Renate Weber
Renate Weber (Epoch Times România)
Loredana Diacu
26.06.2019

Deputaţii şi senatorii reuniţi în şedinţă comună de plen au ales, miercuri, noul Avocat al Poporului. Au candidat pentru acest post Renate Weber, susţinută de PSD-ALDE, Peter Eckstein-Kovacs, susţinut de USR-PNL, şi Constantin Cătălin Voinea-Mic, susţinut de PMP. Deloc surprinzător, având în vedere cine deţine majoritatea în Parlament, a fost aleasă Renate Weber, cu 208 voturi "pentru".

Culmea ironiei, Weber - candidata coaliţiei de guvernare - a fost preşedinte al Fundaţiei Soros, personaj pe care PSD-ALDE l-au demonizat puternic de când au venit la putere, prezentându-l ca pe un geniu malefic care sabotează implementarea programului de guvernare. Însă, aceeaşi Weber s-a remarcat ani mai târziu, în Parlamentul European, prin criticile la adresa instituţiilor UE şi prin atacurile la adresa Laurei Codruţa Kovesi.

Mai trebuie precizat că în declaraţiile date presei înainte de numire, Weber - care va ocupa funcţia pentru un mandat de cinci ani - a explicat că rolul Avocatului Poporului ar trebuie să fie în prinicipal în apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti şi a lăsat să se înţelagă că nu este deloc fericită cu faptul că Avocatul Poporului trebuie să atace OUG-uri la CCR, sau, cel puţin că AP n-ar trebui să fie singura instituţie care face acest lucru.

Menţionăm că Weber a evitat să ia o poziţie tranşantă pe această temă, subliniind că AP e o instituţie, nu o persoană. Întrebată însă concret, dacă consideră că OUG 13 trebuia atacată la CCR, Weber a dat din colţ în colţ, spunând că ea e adeptata democraţiei parlamentare, a dezbaterilor, nu a OUG-urilor, evitând un răspuns clar. Din declaraţiile date de ea se poate deduce că va continua politica dusă de Ciorbea.

Mai merită menţionat că fosta europarlamentară a evitat hotărât să îl critice pe Ciorbea şi politica închiderii ochilor în faţa unor acte normative toxice care i s-a reproşat acestuia de către societatea civilă.

Revenind la votul din Parlament şi la dezbateri, anterior acestuia, senatorul Goţiu a subliniat de la tribuna Camerei Deputaţilor că Peter Eckstein-Kovacs a fost propus nu de USR ci de societatea civilă, şi că peste 10.000 de cetăţeni au semnat petiţia iniţiată de Declic pentru susţinerea sa.

"Principalul argument e principialitatea sa extraordinară - de fiecare dată când a avut de ales între o funcţie publică şi principii, a ales pentru principii. (...) A susţinut campania Salvaţi Roşia Montană şi a renunţat la postul de consilier la Cotroceni atunci când fostul preşedinte a început să promoveze proiectul. Şi-a dat demisia din UDMR când partidul a susţinut proiecte nocive", l-a descris Goţiu pe aspirantul la funcţia de Avocat al Poporului.

Goţiu a mai explicat că acesta a apărat pro-bono protestatari amendaţi de jandarmerie, s-a implicat în cauze nobile etc.

Cât despre Mic, cel de-al treilea candidat validat astăzi de Comisia juridică, liderul PMP Eugen Tomac susţine că formaţiunea sa a ales să vină cu un candidat propriu în loc să susţină candidatul comun al opoziţiei pentru că declaraţiile lui Kovacs pe tema autonomiei pe criterii etnice contravin Constituţiei.

"În discuţiile cu partenerii din PNL şi USR, ne-am arătat disponibilitatea de a susţine un candidat unic al Opoziţiei la funcţia de Avocat al Poporului.

PMP nu susţine însă candidatura lui Peter Eckstein-Kovacs. Nu avem nimic să îi reproşăm din punct de vedere profesional, dar declaraţiile acestuia privind autonomia teritorială pe criterii etnice contravin Constituţiei României.

În acest context, PMP l-a propus pe avocatul Cătălin Voinea-Mic pentru funcţia de Avocat al Poporului.

Consider că este esenţial să privim întotdeauna cu maximă responsabilitate spre Constituţie şi s-o apărăm cu tot ataşamentul, nu aşa cum face PSD, care o dispreţuieşte constant."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor