Proximitatea pădurilor ne protejează de alergii

Epoch Times România
17.05.2012

Relaţia noastră cu natura trebuie să se bazeze pe principiile armoniei. Viaţa umană nu poate exista în afara ecosistemului. Cu cât avansăm pe calea dezvoltării tehnologice, cu atât mai mult suferim. Unul dintre efectele alarmante ale acestei dezvoltări este scăderea progresivă a imunităţii şi respectiv răspândirea largă a unor astfel de stări cum ar fi deficienţa imunitară şi alergiile.

Contactul liber cu natura şi lumea exterioară permite organismului nostru să se dezvolte şi să se maturizeze în mod corect. Nu trebuie să ne fie frică de această conexiune şi să facem abuz de antiseptice, săpunuri antibacteriene şi antibiotice.

Oamenii de ştiinţă de la Spitalul de femei "Brigham" din Boston, au descoperit că animalele care au crescut fără posibilitatea de interacţiune cu diverse microorganisme au fost expuse unui risc sporit de dezvoltare a afecţiunilor alergice. Animalele au avut un nivel ridicat de T-limfocite specifice (celule ucigaşe naturale invariante), care intensifică gradul de persistenţă a inflamaţiei în ţesuturi. Aceasta a accentuat sensibilitatea plămânilor şi intestinelor la boli alergice.

Spre deosebire de animalele de laborator, şoarecii, care au crescut în condiţii normale, au suportat mult mai uşor simptomele bolilor şi nu au dezvoltat boli de forme grave. Sistemul lor imunitar a funcţionat mult mai eficient

Se pare că "ipoteza igienei" are puncte multe slabe. În plus, foarte recent, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Helsinki, Finlanda, au confirmat această legitate prin studii efectuate asupra organismului uman. Cercetătorii au examinat 118 adolescenţi finlandezi ce trăiau în acelaşi loc. S-a constatat că, adolescenţii care au crescut în apropiere de păduri sau câmpii, au manifestat mai rar reacţii alergice la diverşi alergeni.

În procesul testării pielii participanţilor la studiu, oamenii de ştiinţă au constatat că, tegumentul locuitorilor rurali conţinea o mare varietate de microorganisme de tipul gamma-proteobacterii. Aceste bacterii sunt cunoscute pentru proprietăţile lor imuno-modulatoare. Participanţii cu un număr sporit de astfel de microorganisme pe piele, au avut un nivel ridicat de interleukina-10 - o moleculă anti-inflamatoare, ce ajută la blocarea reacţiei alergice.

Aceste microorganisme par a fi capabile să înveţe corpul nostru cum să controleze alergiile. Numărul şi varietatea de microorganisme aflate pe pielea noastră depinde de proximitatea de natură şi utilizarea diferitor substanţe chimice.

Migrarea către oraşele mari şi scăderea biodiversităţii condiţionează deteriorarea sănătăţii orăşenilor, pentru că astfel de procese îi distrug pe unii dintre micro-aliaţii noştri.

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor