Proteste în Downing 10 împotriva premierului Boris Johnson

Fostul primar al Londrei, Boris Johnson.
Fostul primar al Londrei, Boris Johnson. (Captură Foto)

Câteva sute de protestatari s-au strâns vineri în centrul Londrei pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor britanice, scandând „Boris Johnson: nu este premierul meu” şi „Boris, Boris, Boris: out, out, out”.

Protestatarii, care purtau pancarde ce îndemnau la nesupunere civică, s-au deplasat rapid din faţa reşedinţei premierului britanic în Downing Street până în Piaţa Trafalgar şi cartierul teatrelor, blocând traficul şi atrăgând o prezenţă mare a poliţiştilor.

Conservatorii conduşi de Boris Johnson au câştigat alegerile de joi cu o marjă neaşteptat de mare, votul fiind considerat de analişti o expresie a dorinţei populare pentru scoaterea Marii Britanii din UE.

Vineri, premierul britanic a cerut „închiderea” crevaselor săpate de decizia privind ieşirea din blocul european care au divizat Regatul Unit în ultimii trei ani şi jumătate.

Pe de altă parte, victoria în alegeri a conservatorilor în Anglia şi a SNP în Scoţia a generat noi cereri ale ministrului Nicola Sturgeon pentru un referendum privind secesiunea.