"Proteste fără amenzi!" Procurorul General, chemat să oprească amendările "abuzive"

De la adoptarea OUG 13 şi până acum, Jandarmeria a aplicat amenzi de aproape 100.000 de lei celor ce protestează paşnic contra corupţiei, îi transmit cetăţenii lui Augustin Lazăr, solicitându-i acestuia să se implice pentru rezolvarea situaţiei.
Loredana Diacu
21.07.2017

alte articole

Protest
Protest (Dan Mihai Bălănescu)
Loredana Diacu
21.07.2017

Pe internet a fost lansată o petiţie prin care procurorului general Augustin Lazăr i se cere să ia măsuri pentru ca cetăţenii să poată să-şi exercite dreptul de a protestata, fără să fie îngropaţi în amenzi de Jandarmerie. Concret, în petiţia iniţiată de Cristian Mihai Dide - cel mai amendat protestatar din Piaţa Victoriei - lui Lazăr i se solicită să sesizeze Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru o interpretare unitară a articolului 3 din legea 60/1991 care prevede că în exteriorul instituţiilor publice se poate protesta fără o declarare prealabilă.

Petiţia a fost lansată în contextul în care, din luna februarie 2017 până în prezent, Jandarmeria Română a aplicat amenzi de aproape 100.000 lei "celor care protestează paşnic împotriva corupţiei generalizate din România", susţine iniţiatorul petiţiei.

"Vrem să oprim acest abuz şi să promovăm dreptul la libera exprimare fără a fi nevoie să încărcăm instanţele de judecată cu plângeri pentru amenzi abuzive întocmite de Jandarmeria Română", se arată în textul petiţiei ce poate fi accesată aici

Reamintim că în ultima perioadă protestatarii din Piaţa Victoriei au primit numeroase amenzi, Jandarmeria invocând cel mai des faptul că aceştia participă la proteste neautorizate.

Articolul 3 din legea 60/1991, invocat de iniţiatorul petiţiei, prevede că: "Nu trebuie declarate în prealabil adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum şi cele care se desfăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. În cazul în care organizatorii adunărilor publice nesupuse declarării prealabile deţin indicii sau date că desfăşurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori că ar putea să ducă la manifestări violente, au obligaţia să solicite din timp primarilor, unităţilor de jandarmi competente teritorial şi poliţiei locale sprijin de specialitate."

Redăm câteva dintre comentariile celor ce au semnat petiţia:

"Avem nevoie de o societate civilă activă. Oamenii trebuie să pună presiune pe instituţiile statului dacă este în pericol democraţia, statul de drept şi derapajul politicienilor de la bunul simţ şi politici pentru oameni, nu pentru o minoritate infracţională!", scrie Neculai P.

"Semnez deoarece consider necesară lămurirea acestei situaţii.Trebuie lămurit dacă jandarmeria acţionează legal, dacă nu cine le dă ordine să acţioneze illegal", scrie Cristina S.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor