Protest şi miting anti-monarhie în Madrid

Sute de spanioli au protestat duminică în Madrid împotriva monarhiei, în contextul în care imaginea familiei regale a fost pătată de o serie de scandaluri legate de corupţie.
Manifestanţi anti-monarhie participă la un protest în Madrid, 27 septembrie 2015.
Manifestanţi anti-monarhie participă la un protest în Madrid, 27 septembrie 2015. (Captură Foto)

Sute de manifestaţi au ieşit duminică pe străzile Madridului, în contextul unor apeluri tot mai ample pentru organizarea unui referendum legat de abolirea monarhiei în Spania.

Fluturând steaguri republicane şi afişând bannere cu mesaje anti-monarhie, manifestanţii au cerut dreptul pentru autodeterminare în timp ce s-au îndreptat spre Plaza de Oriente, situată lângă Palatul Regal.

Mitingul a avut loc în contextul în care partidele pro-independenţă din regiunea spaniolă Catalonia au câştigat alegerile parlamentare regionale.

În condiţiile în care au fost numărate aproximativ 94% dintre voturi, partidul lui Artur Mas “Junts Pel Şi (Împreună pentru Da)” a câştigat 62 de locuri, în timp ce partidul separatist de extremă stânga CUP se estimează că va obţine 10 mandate.

Astfel, un total de 72 de locuri în Parlamentul regional de 135 de locuri au fost câştigate de partidele pro-independenţă. Dacă aceste două partide formează o alianţă, atunci separatiştii vor deţine o majoritate absolută în Parlamentul regional.

Spania, care în prezent se confruntă cu cea mai grea criză economică din istoria sa recentă, a fost scena mai multor proteste anti-monarhie.

Imaginea familiile regale a ţării a fost de asemenea pătată de o serie de scandaluri legate de corupţie.

Chiar şi Regele Felipe al VI-lea, care l-a înlocuit anul trecut pe tatăl său pentru a ajuta la refacerea imaginii monarhiei, a primit o lovitură puternică în ratingurile de popularitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe