Prospecţiuni SA hărţuieşte bătrânii dintr-un sat nemţean

Bătrâne pe uliţă la ţară.
Bătrâne pe uliţă la ţară. (Epoch Times România)

După ce moldovenii din satul Războieni, judeţul Neamţ, au dormit cu frica în sân de teama explozivilor puşi pe pământurile lor de Prospecţiuni SA, a venit rândul bătrânilor din satul Homiceni, comuna Bârgăuani, să fie terorizaţi de societatea Prospecţiuni SA, care îşi trimite oamenii şi utilajele pe terenul localnicilor, informează ziarpiatraneamt.ro.

Satul Homiceni mai este locuit de doar 70 de persoane, în marea lor majoritate oameni bătrâni, media de vârstă a sătenilor fiind de 65 de ani, şi tot ce îşi doresc aceştia este să-şi ducă ultimele zile în linişte, pe pământurile lor, deziderat spulberat în ultimele zile de firma Prospecţiuni, societate care, aşa cum reiese din chiar numele său, face prospecţiuni pentru identificarea resurselor de gaze din subsol.

Nu o dată angajaţii respectivei firme au fost reclamaţi că au intrat pe pământurile oamenilor fără să le ceară voie, montând cabluri, ţăruşi, explozibili, notabil fiind cazul Războieniului, unde, reamintim, angajaţii Prospecţiuni au intrat pe terenurile nemţenilor fără să aibă acordul lor, punând chiar şi explozibil în găurile de adâncime pe care le-au săpat. În unele locuri s-au produs exploziile controlate, iar în altele nu, căci, revoltaţi pentru că li s-a încălcat proprietatea, oamenii nu i-au mai primit pe angajaţii companiei pe proprietăţile lor.

Acelaşi lucru vor să îl facă şi bătrânii din Homiceni, să nu îi lase în satul lor pe angajaţii firmei a cărei sosire prevesteşte montarea sondelor de fracturare hidraulică.

Sătenii se plâng însă că au fost ameninţaţi să iscălească documentele pentru a le da acces celor de la prospecţiuni: "M-au ameninţat să iscălesc! A zis că acolo sunt gaze de şist! N-am ieşit la poartă, mi-era frică!”, le-a declarat o săteancă de 75 de ani reporterilor nemţeni.

M-au ameninţat să iscălesc! A zis că acolo sunt gaze de şist!

Şi cum ameninţările n-au avut succes, angajaţii Prospecţiuni au încercat să îi mituiască pe bătrâni: „Care iscăleşte, primeşte bani în schimb, aşa ne-au zis! Au insistat, veneau-plecau, veneau-plecau de la poarta mea!”, a relatat un alt sătean din Homiceni.

Desigur, reprezentanţii companiei de prospecţiuni afirmau că desfăşoară o activitate perfect legală, iar primarul i-a asigurat pe săteni că nu există niciun pericol.

În pofida asigurărilor primarului şi a 'deplinei legalităţi' în care lucrează Prospecţiuni, bătrânii din sat nu se lasă convinşi: “Noi, cu orice preţ, nu-i primim în satul nostru!", declară sătenii din Homiceni.