Proprietarii vor plăti cel puţin 10% din sumă pentru reabilitarea termică a blocurilor cu finanţare UE
alte articole
Blocurile de locuinţe din România pot fi reabilitate termic şi pe viitor cu bani de la Fondul European de Dezvoltare Regională, însă Comisia Europeană a impus mai multe condiţii pentru accesarea acestor fonduri.
Astfel, pentru a fi incluse în program blocurile propuse pentru reabilitare trebuie să fie locuite de persoane defavorizate şi familii cu venituri reduse, iar proprietarii să contribuie cu minimum 10% din sumă. O altă condiţie este ca blocurile să fi fost construite între anii 1950-1990, în municipiile reşedinţă de judeţ şi în Capitală.
Pentru reabilitarea termică a locuinţelor se vor aloca 304 milioane euro, din care 150 milioane euro provin din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar 154 milioane euro reprezintă contribuţia de la bugetul de stat şi cel al autorităţilor locale şi contribuţii ale asociaţiilor de proprietari, a anunţat ministrul Dezvoltării Regionale, Eduard Hellvig.
Peste 220.000 de locuinţe, în plan
În România, există peste 220.000 de apartamente care se încadrează în condiţiile impuse de CE pentru finanţarea reabilitării termice. Pentru fiecare proiect, se va plăti 60% din valoare de la FEDR şi bugetul stat, restul fiind acoperit de autorităţile locale şi asociaţiile de proprietari.
Dacă mai mult de jumătate dintre proprietarii dintr-o clădire au un venit mediu lunar pe membru de familie sub 150 euro, contribuţia asociaţiei locatari va fi de 10%, iar a autorităţii locale de 30%.
Dacă mai mult de jumătate dintre proprietari au un venit mediu lunar pe membru de familie sub 350 euro, contribuţia asociaţiei de locatari va fi egală cu cea a autorităţii locale, respectiv 20%, iar dacă membrii asociaţiei de locatari au un venit mediu net de 500 euro, contribuţia asociaţiei va fi de 30%, iar cea a autorităţii locale - de 10%.
Proiectele se vor depune de la 15 octombrie şi ar trebui aprobate în cel mult 30 de zile.