Programul “Un câine educat, un prieten minunat”: Terapie neconvenţională pentru deţinuţi. Care sunt avantajele

Doi căţei curioşi şi jucăuşi.
Doi căţei curioşi şi jucăuşi. (BOGDAN FLORESCU/The Epoch Times Romania)
Cristina Boiangiu
11.02.2013

Şase deţinuţi de la Penitenciarele Jilava şi Satu Mare vor urma o formă de terapie neconvenţională aplicată pentru prima dată în România şi care ar putea fi extinsă şi la alte persoane private de libertate.

“Aplicat pe scară largă în occident, acest tip de terapie neconvenţională şi-a dovedit eficienţa în cazul persoanelor cu probleme de comunicare, inclusiv în corectarea comportamentului delicvenţilor. În prima etapă a programului, şase persoane private de libertate, trei din Bucureşti şi alte trei din Satu Mare, vor învăţa să dezvolte comportamente pozitive lucrând cu animale. După încheierea cu succes a acestei prime etape-pilot, se ia în considerare extinderea programului şi derularea lui în mod constant la nivel naţional”, au precizat organizatorii programului “Un câine educat, un prieten minunat”, cei de la Asociaţia Portico.

Principalele obiective ale urmării acestei forme de terapie sunt echilibrarea şi dezvoltarea personală a persoanelor private de libertate.

“Prin interacţiunea cu animalele se urmăreşte în mod specific dezvoltarea aşa numitelor dimensiuni prosociale care, pornind de la animale se vor transfera şi spre oameni. Mă refer aici la empatie, capacitatea de a simţi şi de a reacţiona pe baza a ceea ce simte celălalt, capacitatea de a avea grijă de cineva, responsabilitatea faţă de o fiinţă vie. În general, terapia şi activităţile asistate cu animale (TAAA) promovează interacţiunea pozitivă dintre om şi animal cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii umane şi a facilita procesul de recuperare a persoanelor care necesită îngrijire medicală fizică sau psihică”, a precizat, pentru Epoch Times, Florin Fugaşin, director executiv la Asociaţia Portico.

Activităţile asistate de animale presupun doar interacţiunea cu acestea, în timp ce terapia asistată de animale constă într-un plan foarte clar de exerciţii, construit în funcţie de nevoile unei persoane şi realizat la recomandarea specialistului. Sesiunile TAAA se pot aplica în terapii individuale sau de grupe şi se organizează în diferite medii, cum ar fi cele spitaliceşti, ambulatorii, familiale, instituţii educaţionale, centre de detenţie etc.

Terapie testată în occident

Cei de la Asociaţia Portico au precizat că acest tip de terapie neconvenţională a fost aplicat pe scară largă în occident şi şi-a dovedit eficienţa în cazul persoanelor cu probleme de comunicare, inclusiv în corectarea comportamentului delicvenţilor.

“Se vor utiliza în acest proiect chestionare validate ştiinţific pentru a măsura efectele interacţiunii cu câinii asupra: atitudinilor prosociale faţă de oameni şi animale (empatie, tendinţa de a-i ajuta pe ceilalţi, abilitatea de a ierta), stima de sine şi abilităţi emoţionale precum capacitatea de procesare şi exprimare a emoţiilor. Nu în ultimul rând, vom investiga impactul acestor interacţiuni cu animalele asupra nivelului de satisfacţie (mulţumire) cu viaţa, considerată o variabilă moderatoare pentru multe aspecte ale vieţii sociale umane. Ca rezultate, trebuie precizat că beneficiari ai programului de terapie asistată de animale pentru deţinuţi suntem cu toţii. Deţinuţii, persoanele private de libertate, obţin o calificare utilă pentru facilitarea reintegrării în societate; câinii comunitari ce vor fi educaţi au şanse mai mari în a-şi găsi un stăpân sau vor fi câini de terapie şi noi, cetăţenii, pentru că avem mai puţini câini comunitari. Scopul este strict social, urmărindu-se o tranziţie cât mai uşoară către o viaţă socială normală, atât pentru deţinuţi cât şi pentru câinii comunitari”, a declarat Florin Fugaşin.

Proiectul a început în februarie, când primul grup de şase persoane private de libertate a intrat în programul de terapie care se efectuează de două ori pe săptămână, timp de trei ore. Deţinuţii selectaţi vor învăţa să lucreze în mod profesional cu câini, astfel încât la finalul celor două luni de antrenament să poată participa la susţinerea examenului de atestare în meseria de asistent dresor. Căţeii vor putea fi apoi oferiţi spre adopţie.

Câinii care participă la terapie sunt comunitari, provin de la centrul Dogtown şi nu au fost dresaţi anterior.

După încheierea etapei-pilot, programul ar putea fi extins la nivel naţional şi s-ar putea derula în mod constant, cu ajutorul administraţiei locale şi al agenţiilor guvernamentale.

Programul este desfăşurat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor în colaborare cu Asociaţia „Angel Dog” Satu Mare, Ringstar Club Bucureşti, Asociaţia Portico, cu validare ştiinţifică asigurată de specialişti de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Babeş – Bolyai”.

Scurt istoric

Aplicarea TAAA a început în anul 1919, în SUA, când ministrul de Interne a permis utilizarea câinilor dresaţi în procesele de tratament al pacienţilor dintr-un spital psihiatric. O fermă zootehnică din New York a fost transformată mai târziu, în 1970, în primul centru de tratament de acest gen pentru copii şi adolescenţi cu probleme de integrare socială. Această formă de terapie a fost apoi aplicată în ţări precum Canada, Austria, Ungaria, Germania, Spania, Franţa, Italia, Suedia, Norvegia, Elveţia. Cea mai răspândită formă de TAAA din lume este terapia asistată de câini, urmată de terapia asistată de cai, au informat cei de la Asociaţia Portico.

Câini “la promoţie”

În afară de programul “Un câine educat, un prieten minunat”, cei de la adăpostul de câini Dogtown au pregătit o surpriză cetăţenilor care doresc să adopte câini comunitari. În urma încheierii unui parteneriat cu un important club de dresaj canin din Capitală, orice persoană care adoptă un câine primeşte gratuit şi un curs de dresaj de două luni de zile.

Cei care preiau câini din adăpostul situat în satul Uzunu, judeţul Giurgiu, şi care a fost realizat în parteneriat cu Primăria Capitalei, vor primi, pe lângă pachetul ce conţine paşaportul de adopţie valabil oriunde în lume, mâncarea pentru 10 zile în vederea trecerii treptate la o altă dietă, o jucărie, lesă, zgardă, bol pentru mâncare, saci pentru strângerea gunoiului în timpul plimbărilor şi alte cadouri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor