Program nuclear iranian în plină expansiune: peste 50.000 de centrifuge în următorii cinci ani

Sefului organizatiei iraniene pentru energie atomica, Gholamreza Aghazadeh.
Sefului organizatiei iraniene pentru energie atomica, Gholamreza Aghazadeh. (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.02.2009

Iranul a negat miercuri că şi-ar fi încetinit activităţile nucleare, anunţând totodată că plănuieşte să instaleze 50.000 de centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului în următorii cinci ani, potrivit declaraţiilor şefului Organizaţiei iraniene pentru energie atomică Gholamreza Aghazadeh, relatează Reuters şi AP.

'În prezent avem 6.000 de centrifuge în funcţiune la Natanz şi vom creşte ritmul activităţii pentru instalarea unora suplimentare până la sfârşitul anului iranian viitor (martie 2010)', a afirmat Gholamreza Aghazadeh, avansând cifra de 50.000 de noi centrifuge pentru următorii cinci ani.

Observatorii Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) a Naţiunilor Unite au declarat săptămâna trecută că Iranul ar fi încetinit dezvoltarea uzinei de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, creând, în schimb, o rezervă de combustibil nuclear.

Occidentul acuză Iranul că încearcă să construiască pe ascuns arme nucleare, lucru negat de Teheran, care insistă că activităţile sale nucleare sunt menite exclusiv generării de electricitate pentru a putea face faţă creşterii accentuate a cererii. Toate acestea în condiţiile în care Iranul este al patrulea producător mondial de petrol, cea mai importantă resursă energetică a lumii.

'Planul nostru de a instala şi de a pune în funcţiune centrifuge nu se bazează pe condiţiile politice. Avem un plan şi îl vom continua', a insistat Gholamreza Aghazadeh la o conferinţă de presă la Bushehr, unde au fost efectuate în aceste zile cu succes primele teste de pornire a centralei nucleare locale, construite de Rusia, care a preluat proiectul de la Siemens în 1994.

'America ar trebui să vadă care este realitatea şi să accepte să trăiască alături de un Iran nuclear. Această acceptare le va crea Statelor Unite ale Americii posibilitatea accesului la piaţa nucleară a Iranului', a completat Aghazadeh, referindu-se la dispoziţia mai conciliantă a noului preşedinte american Barack Obama de a purta discuţii directe cu Iranul, dar sub ameninţarea unor sancţiuni mai dure împotriva Iranului în cazul refuzului de a-şi opri activităţile nucleare. El a precizat că o nouă realizare a ţării sale în plan nuclear va fi făcută publică la 9 aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor