Procurorul general Gurin: Ilan Shor s-a autodenunţat şi a venit cu probe

Procurorul general, Corneliu Gurin, vine cu noi detalii în legătură cu furtul miliardului de la băncile din Moldova.
Ilan Shor, fostul preşedinte al Băncii de Economii
Ilan Shor, fostul preşedinte al Băncii de Economii (wikipedia.org / Ilan_Shor)
Maria Maevschi
15.10.2015

Primarul oraşului Orhei, Ilan Shor a depus la 12 octombrie un autodenunţ, iar în următoarea zi a fost interogat de procurori. Declaraţiile aparţin procurorului general, făcute în cadrul primei şedinţe a Parlamentului. Acesta subliniază faptul că mărturiile şi actele prezentate de Ilan Shor ar fi luat procuraturii ani pentru a le scoate la iveală şi a le investiga, informează Realitatea.md.

Fiind întrebat de către deputatul socialist Vasile Bolea dacă, din momentul autodenunţului, Ilan Shor devine martor principal şi cade sub incidenţa clauzei privind „protecţia martorilor”, procurorul general a specificat că acesta într-adevăr „capătă un anumit statut”.

„Acesta nu înseamnă că el nu este culpabil. Da, îşi capătă un anumit statut la această etapă, dar vom reveni suplimentar asupra acestuia”, a menţionat Corneliu Gurin.

Procurorul general a ţinut să precizeze că în cazul dat este vorba despre alţi bani decât cei din „miliardul furat”, şi că doar o parte din cele 60 şi 190 de milioane de dolari SUA, sunt parte a miliardului.

Procurorul General, Corneliu Gurin, a cerut joi dimineaţă, la prima şedinţă a Parlamentului din sesiunea toamnă-iarnă, ridicarea imunităţii liderului PLDM, Vlad Filat, menţionând că ar exista dovezi privind implicarea directă în fraudele de la Banca de Economii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor