Procuratura respinge o cerere a Opoziţiei: Igor Dodon nu răspunde juridic pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului

Procuratura Generală poate iniţia această procedură în privinţa lui Dodon, însă a refuzat, din start, cel puţin să verifice cazul, dând dovadă de lipsă de verticalitate, curaj şi imparţialitate, afirmă Sergiu Sîrbu.
Dodon Igor, preşedintele R. Moldova
Dodon Igor, preşedintele R. Moldova (facebook.com/Dumitru Alaiba)
Ştefan Sârbu
06.05.2020

Procuratura Republicii Moldova a informat că preşedintele Igor Dodon se bucură de imunitate juridică, respingând astfel cererea Opoziţiei de a fi tras la răspundere contravenţională pentru pretinse acţiuni de imixtiune în activitatea judecătorilor Curţii Constituţionale (CCM).

„Conform art. 81 al Constituţiei, preşedintele Republicii Moldova se bucură de imunitate. El nu poate fi tras la răspundere juridică pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului”, se arată în răspunsul procurorilor la sesizarea deputatului grupului Pro Moldova Sergiu Sîrbu.

Totodată, Procuratura a ţinut să sublinieze că în baza circumstanţelor evocate, care în opinia lui Sârbu ar fi o sfidare gravă a prevederilor Constituţiei, parlamentarul este în drept să iniţieze examinarea oportunităţii declanşării în privinţa lui Igor Dodon a procedurii de aplicare a răspunderii politice prevăzute de art. 89 din Constituţie.

Conform art. 89 al Constituţiei R. Moldova, în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele R. Moldova poate fi suspendat din funcţie de Parlament, cu votul a doua treimi din deputaţi.

Pentru nimeni nu este secret că şeful statului este privilegiat şi are imunitate, susţine în replică Sergiu Sîrbu menţionând că există o procedură de constatare a încălcărilor şi de ridicare a imunităţii şi eventual, punere sub acuzare a şefului statului.

„Procuratura care are toate pârghiile legale, ba chiar, fiind unica care poate iniţia această procedură a refuzat, din start, cel puţin să verifice cazul, astfel dând dovadă de lipsă de verticalitate, curaj şi imparţialitate”, a adăugat acesta.

Sergiu Sîrbu l-a denunţat pe Dodon procuraturii pentru că ar fi recurs la „ameninţări” şi „şantaj” faţă de CCM, după ce judecătorii au blocat intrarea în vigoare a Acordului de împrumut cu Rusia, negociat de guvernul socialist şi ratificat de către majoritatea parlamentară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor