Procesul împotriva Pussy Riot înrăutăţeşte reputaţia Rusiei în Occident

(photos.com)

Înteţirea bruscă a criticilor din partea SUA şi UE pe marginea procesului împotriva trupei ruse Pussy Riot ameninţă să devină unul dintre principalii factori iritanţi dintre Rusia şi Occident. Potrivit experţilor, indiferent de deznodământul pe care îl va avea, procesul împotriva Pussy Riot ar putea anula în totalitate eforturile Kremlinului de a obţine o îmbunătăţire a imaginii Rusiei peste hotare, imagine oricum puternic afectată în ultimul an, însă este puţin probabil să se răsfrângă asupra relaţiilor politice şi economice cu Occidentul, notează cotidianul Kommersant.

Potrivit Pew Research Center, în 2012 modul de percepţie a Rusiei pe plan mondial a cunoscut schimbări substanţiale: imaginea ei s-a înrăutăţit aproape în toate ţările Occidentului. În SUA - cu 12% (în 2011, 49% dintre americani aveau atitudini pozitive faţă de Rusia, iar în 2012 - doar 37%), în Spania - cu 10% (a scăzut până la 36%), în Marea Britanie - cu 12% (până la 38%), în Germania - cu 14% (până la 33%), iar în Franţa - cu 17% (până la 36%). Actualii indici sunt cei mai scăzuţi din ultimii patru ani.

În timpul reuniunii pe care a avut-o în iulie cu reprezentanţi ai corpului diplomatic rus, preşedintele Vladimir Putin şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că imaginea Rusiei peste hotare 'este distorsionată şi nu oglindeşte situaţia reală'. În partea care s-a desfăşurat cu uşile închise, Putin a proclamat lucrul la îmbunătăţirea imaginii Rusiei drept unul dintre principalele obiective ale diplomaţiei ruse. Cu toate acestea, experţii sunt de părere că această misiune s-ar putea dovedi irealizabilă, din cauza modului în care Occidentul interpretează ultimele evenimente din Rusia, inclusiv procesul împotriva celor trei membre ale trupei Pussy Riot.

Valul de critici la adresa autorităţilor ruse a fost lansat de apărătorii drepturilor omului: Amnesty International le-a declarat pe membrele trupei rock 'deţinute ale conştiinţei'. Apoi, la campanie s-au raliat cunoscuţi artişti internaţionali: de la Red Hot Chili Peppers şi Pet Shop Boys până la Sting şi Madonna. Procesul se află deja de câteva săptămâni pe primele pagini ale celor mai reputate mass-media internaţionale: influenta revistă americană Time a anunţat că în Federaţia Rusă 'justiţia de buzunar a început vânătoarea de vrăjitoare', publicaţia britanică The Economist a calificat Biserica Ortodoxă Rusă drept 'forţă a conservatorismului şi xenofobiei', aflată într-o 'simbolică îmbrăţişare' cu Kremlinul, iar The Guardian a numit evenimentele din Rusia 'teatru al absurdului'.

Nu în ultimul rând, la campanie s-au raliat politicieni din SUA şi UE. Departamentul de Stat al SUA a catalogat acest caz drept 'motivat politic', iar ministrul de externe al Cehiei, Karel Schwarzenber, a declarat că le admiră pe participantele grupului rock. De asemenea, fostul ministru pentru probleme europene, actualul deputat al parlamentului britanic Denis MacShane a recunoscut că fotografiile din sala de judecată îi amintesc de 'vremurile GULAG-ului'. Până şi liderul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, de obicei loial Kremlinului, a catalogat comportamentul autorităţilor ruse drept 'scandaloase'. În acelaşi timp, aproape toţi politicienii au ţinut să sublinieze că nu sprijină acţiunea Pussy Riot, însă consideră reacţia puterii de la Moscova drept 'neproporţională'.

Europarlamentara Kristiina Ojuland, reprezentanta Grupului Liberalilor şi Democraţilor, a declarat pentru Kommersant că tovarăşii săi din alianţă pregătesc un mare raport cu privire la situaţia din Rusia, o mare parte din care va fi dedicată stării democraţiei şi drepturilor omului. Europarlamentarii vor elabora de asemenea recomandări pentru Comisia Europeană, cu privire la felul în care ar trebui să fie politica UE faţă de Rusia. 'Cazul Pussy Riot va fi inclus neapărat în raport. UE urmăreşte cu atenţie acest proces, iar noi avem toate motivele să credem că el este motivat politic', a declarat Kristiina Ojuland.

'Alături de procesul împotriva lui Navalnîi şi a participanţilor la protestele din 6 mai din Piaţa Bolotnaia, cazul Pussy Riot are asupra imaginii Federaţiei Ruse în Occident un efect extrem de negativ, catastrofal', a declarat expertul german în problemele Rusiei, Hans-Henning Schröder, analist al Fondului berlinez 'Ştiinţa şi politica'. 'Pentru autorităţile Federaţiei Ruse acesta este un fel de test: dacă tinerele vor primi pedepse cu executare, chiar dacă reduse, pentru mulţi din Occident acest lucru va fi o confirmare a faptului că Rusia se îndreaptă spre dictatură', subliniază analistul.

La rândul său, expertul pentru relaţiile dintre Rusia şi UE din cadrul Institutului finlandez de relaţii intenaţionale, Arkadi Moshes, se îndoieşte de faptul că înrăutăţirea imaginii Rusiei peste hotare se va răsfrânge asupra relaţiilor sale politice şi economice cu partenerii occidentali. 'Imaginea (Rusiei) este deja formată: aceasta este negativă, chiar cu elemente de dispreţ', explică expertul. Însă, în opinia sa, 'una sunt emoţiile şi cu totul altceva este politica reală'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe