Marina Litvinenko: 'Putin a creat o lume în care soţul meu a fost otrăvit cu poloniu'

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / GettyImages)

'Mulţi mă întrebau ce cred despre Vladimir Putin, după vizita sa la Londra, la Olimpiadă. Desigur, nu pot fi obiectivă. Acest om a creat o lume în care soţul meu a fost otrăvit, pe străzile Londrei, cu poloniu-210', scrie Marina Litvinenko în paginile cotidianului britanic Daily Mail.

Marina Litvinenko afirmă că s-a indispus foarte tare atunci când l-a văzut pe Vladimir Putin la competiţia de judo împreună cu premierul britanic David Cameron. 'Am aflat că Putin va veni sigur doar cu două zile înainte. Când am auzit acest lucru, fiul meu de 18 ani, Anatoli, a spus că vrea să cumpere bilete. Desigur, el se afla prea departe de Putin, însă eu îi respect decizia. Mă mândresc cu fiul meu, dar nu vroiam să mă duc cu el', notează Litvinenko.

În opinia văduvei fostului agent secret rus Aleksandr Litvinenko, care a colaborat cu serviciile britanice, premierul Cameron nu trebuia să apară alături de preşedintele rus la Jocurile Olimpice. 'Putin şi-a demonstrat deja lipsa de respect faţă de Marea Britanie şi el nu îl va respecta pe Cameron pentru gestul său. Este posibil ca David Cameron să fi vrut să manifeste ospitalitate britanică, însă Putin îl va considera un om slab', este convinsă Marina Litvinenko.

'Timp de 12 ani, de când Putin a devenit preşedinte, el a condus Rusia cu o mână de fier, care nu a slăbit niciodată. În Rusia nu mai există libertăţi civile, iar dreptul la exprimare s-a evaporat. Prietenii mei afirmă că astăzi în Rusia este mai rău decât pe vremea lui Stalin. Dacă în Rusia oamenii sunt nefericiţi, ei nu pot vorbi despre aceasta', afirmă văduva lui Aleksandr Litvinenko.

Cu doi ani în urmă, Marina Litvinenko a înaintat o cerere pentru eliberarea paşaportului rusesc, pentru a putea să-şi viziteze părinţii rămaşi în Rusia. 'În cele din urmă, paşaportul mi-a fost eliberat, însă eu nu m-am dus în Rusia, pentru că îmi este frică. Mă tem că dacă mă voi întoarce în patrie voi fi arestată şi (autorităţile ruse) vor găsi o lege care să le permită să mă condamne. Chiar şi aici, la Londra, nu m-am simţit prea confortabil săptămâna trecută, ştiind că Putin şi serviciile sale de securitate sunt atât de aproape', afirmă interlocutoarea cotidianului britanic.

Ancheta în cazul asasinării lui Aleksandr Litvinenko va începe toamna aceasta. Marina Litvinenko este convinsă că nu se va face dreptate în acest caz, dar că aceasta nu înseamnă că familia ei trebuie să renunţe la luptă. După ce a participat împreună cu Putin la competiţia de judo, Cameron a declarat că dosarul Litvinenko continuă să stârnească divergenţe între Rusia şi Marea Britanie, iar acest lucru îi dă Marinei Litvinenko speranţă. 'Ceea ce s-a întâmplat cu Saşa nu trebuie să fie ascuns sub preş, nu doar din cauza mea, ci din cauza tuturor. Este nepermis ca Putin să acţioneze nepedepsit', conchide Marina Litvinenko.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe