Probleme în Comisia de anchetă în cazul Bârsan

Parlamentul României, plenul reunit.
Parlamentul României, plenul reunit. (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
15.05.2013

Trei senatori PNL şi-au dat demisia din Comisia de anchetă în cazul judecătorului Corneliu Bârsan, după ce a fost adoptată propunerea de a se cere un punct de vedere al Comisiei juridice în această problemă.

Preşedintele Comisiei, senatorul PSD Georgică Severin, a precizat că el a fost cel a făcut respectiva propunere pentru că dosarul referitor la Bârsan nu a ajuns la final.

"Ţinând cont de faptul că există mai multe acţiuni la diverse nivele de instanţă ale familiei Bârsan, apropo de problema lor, a fost discuţia dacă poate exista o interferenţă între actul de justiţie, aflat pe diverse nivele de instanţă şi activitatea Comisiei. Aici a fost o diferenţă de opţiune, eu am propus şi Comisia a votat cu opt voturi să cerem un punct de vedere al Comisiei juridice să vedem dacă există acest risc de interferenţă. Comisia juridică este condusă de Tudor Chiuariu, deci nu se poate spune că e o chestiune politică, dar în acelaşi timp nu poţi să-ţi asumi că interferezi peste nişte aspecte de justiţie", a declarat senatorul PSD.

Liberalii care au s-au declarat nemulţumiţi ar fi dorit ca întâi să fie audiat judecătorul Corneliu Bârsan şi apoi să fie solicitat punctul de vedere al juriştilor.

Pe de altă parte, Bârsan nu a transmis documentele cerute de cei care anchetează cazul respectiv.

Victor Ciorbea, Corneliu Dobriţoiu, Sorin Ilieşiu şi Sorin Roşca Stănescu şi-au anunţat demisiile din Comisie şi au precizat într-un comunicat: "Noi, liberalii din Comisia de Anchetă a interceptării ilegale a magistratului Corneliu Bârsan, am demisionat în bloc. Motivele le vom expune pe larg, miercuri, la orele 14.00, într-o conferinţă de presă pe care o vom susţine la Palatul Parlamentului, Sala grupului PNL din Camera Deputaţilor".

Comisia de anchetă în cazul interceptării judecătorului CEDO Corneliu Bârsan a fost înfiinţată în aprilie 2013, după ce preşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, Georgian Pop, a anunţat că a fost realizată o primă anchetă în acest caz.

"În data de 13 martie 2013, Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SRI s-a autosesizat în baza dezbaterilor din mass-media. (...) Ulterior, pentru a avea mai multe date asupra cazului, am adresat rugămintea judecătorului Corneliu Bârsan, printr-o scrisoare transmisă acestuia în data de 22 martie 2013, să furnizeze comisiei elemente suplimentare pe care le deţine privind posibila implicare a SRI în acest caz, elemente de natură să sprijine activitatea noastră de control. Urmare a demersurilor demarate de comisie în acest caz, vă comunicăm următoarele: unu, până la acest moment nu am primit niciun fel de elemente de la domnul judecător Corneliu Bârsan; doi, concluzia rezultată în urma verificărilor efectuate de comisie este aceea că domnul Corneliu Bârsan nu a făcut obiectul niciunui act de autorizare emis în condiţiile legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului şi nu a constituit obiectul unei preocupări informativ-operative din partea SRI, direct sau în cooperare cu alte instituţii", a precizat Crin Antonescu, înainte de aprobarea proiectului privind înfiinţarea comisiei.

Comisia avea rolul de a se ocupa de "inventarierea şi studierea tuturor documentelor oficiale vizând acest caz, verificarea modului în care s-a dat aprobarea acestor interceptări şi temeinicia motivelor, audierea persoanelor implicate, modul în care au fost respectate deciziile CEDO în materie".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor