Primul vaccin pentru cancerul cervical disponibil in prezent

Profesorul Ian Frazer lucreaza intr-un laborator medical in Spitalul PA din Brisbane, Australia. El a finalizat un vaccin pentru prevenirea cancerului cervical.
Profesorul Ian Frazer lucreaza intr-un laborator medical in Spitalul PA din Brisbane, Australia. El a finalizat un vaccin pentru prevenirea cancerului cervical. (Jonathan Wood / Getty Images)

SYDNEY — In Australia a fost finalizat primul vaccin pe plan mondial ce ar putea proteja impotriva principalelor tipuri de cancer cervical.

Proiectat de australianul Ian Frazer, Gardasilul opreste raspandirea virusului Papilloma Uman (HPV) transmis pe cale sexuala si care cauzeaza 70% dintre cazurile de cancer cervical.

Vaccinul, care protejeaza de asemenea impotriva a doua tipuri de HPV care cauzeaza negi genitali, este disponibil incepand de astazi pentru fetele cu varsta cuprinsa intre 9 si 26 de ani prin intermediul GP.

Dar cele trei doze luate in decursul a sase luni vor costa 450$ pana cand Comitetul Consultativ al Beneficiilor Farmaceutice va decide daca il va adauga la programul national de imunizare.

Profesorul Frazer, un savant din Queensland, a sarbatorit evenimentul prin administrarea primelor imunizari la 6 femei, sustinand ca ziua este “foarte importanta.”

“Pana in prezent totul a fost teoretic dar acum devine practic, incepem sa facem ceva pentru a preveni cancerul cervical,” a declarat profesorul Frazer.

Aproximativ 800 de australience sunt diagnosticate cu cancer cervical in fiecare an si o treime va muri.

Oncologul din Sydney, Gerry Wain, a intampinat vaccinul, sustinand ca va reduce cu mult numarul de femei care au nevoie de operatie.

“Dar mesajul trebuie sa fie foarte clar ca aceasta este o metoda aditionala pentru a lupta impotriva cancerului cervical,” a declarat dr. Wain, director stiintific al Programului de Examinare Cervicala NSW.

“Nu este o inlocuire pentru examinare, inca trebuie sa faceti acest lucru.”

Analizele internationale a Gardasilului l-au gasit a fi 100% sigur impotriva a catorva tipuri de HPV care sunt responsabile pentru 70% din cazurile de cancer cervical.

Administratia Bunurilor Terapeutice (ABT) a imbunatatit de asemenea medicamentatia pentru baietii cu varsta cuprinsa intre 9 si 15 ani pentru a opri raspandirea virusului prin sex.

Dar producatorul australian CSL a cerut ca vaccinul sa fie gratuit doar la fetele cu varsta cuprinsa intre 12 si 26 de ani deoarece testele la baieti nu sunt complete.

Un alt test este in curs pentru a verifica eficienta vaccinului la femeile in varsta dar este “destul de neobisnuit” pentru o persoana sa se infecteze din nou cu HPV daca a fost activa sexual un timp mai indelungat.

Purtatorul de cuvant al CSL John Anderson a declarat ca adaugarea vaccinului la planul de imunizare va costa guvernul federal cateva sute de milioane de dolari.

El era optimist ca acest lucru va fi aprobat in noiembrie, facand vaccinul disponibil in scolile australiene si clinicile GP incepand cu 2008.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură