Negoiţă, urmărit penal pentru un tun de 77 de milioane de lei. Edilul nu renunţă la candidatură

Rând pe rând, primarii Capitalei vin şi dau cu subsemnatul la sediul DNA. Astăzi a venit rândul lui Robert Negoiţă, edilul sectorului 3.
Robert Negoita - Primarul Sectorului 3
Robert Negoita - Primarul Sectorului 3 (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost pus sub urmărire penală pentru evaziune fiscală, în formă continuată, într-un dosar de corupţie din 2009. Edilul ar fi făcut o "gaură" de 77 de milioane de lei la bugetul de stat.

"Este vorba de un dosar din 2009, care nu are nicio legătură cu activitatea mea politică. Este vorba de plângerea pe care mi-a făcut-o Sorin Blejnar [fostul şef ANAF - n.r.], în 2009", le-a declarat Negoiţă jurnaliştilor la intrarea în sediul DNA, citat de Agerpres.

La ieşirea din instituţie, Robert Negoiţă a precizat că aşteaptă "de foarte multă vreme să rezolvăm această problemă - sper să ajungem cât mai repede în instanţă cu acest dosar şi să dovedesc acolo nevinovăţia mea".

"Este vorba despre nişte fapte de când eram eu în zona de management privat. Nu are nicio legătură cu activitatea mea de când fac management public sau cu demnitatea publică", a afirmat Negoiţă.

Întrebat dacă mai candidează pentru un nou mandat, având în vedere că acum are calitatea de suspect, edilul sectorului 3 a replicat: "Mi-am anunţat intenţia de a candida. Păi asta e calitatea din 2009. Nu aş fi candidat deci acum patru ani, nici în 2008 la parlamentare".

Dosarul lui Negoiţă

"În perioada 2005- 2009, prin folosirea resurselor societăţilor pe care le administra, suspectul Negoiţă Robert Sorin a construit trei ansambluri rezidenţiale compuse din imobile de locuit şi locuri de parcare şi a vândut, în nume propriu, un număr de 1.250 din aceste imobile, ascunzând activitatea economică desfăşurată prin neînregistrarea ca persoană impozabilă în scopuri de TVA, nedeclararea şi neachitarea către bugetul de stat a TVA în valoare de 77.148.021 lei.

Concret, s-a stabilit că, în perioada 2005 – 2009, suspectul Negoiţă Robert Sorin a construit, în vederea vânzării, 3 ansambluri rezidenţiale formate din vile şi blocuri de locuinţe şi locuri de parcare, situate în Bucureşti, în oraşul Voluntari şi oraşul Popeşti Leordeni.

Începând din luna decembrie 2005, Negoiţă Robert Sorin a început vânzarea imobilelor pe măsura finalizării acestora, fără a declara organelor fiscale teritoriale activitatea economică desfăşurată şi fără a achita obligaţiile fiscale ce-i reveneau.

În perioada 10.01.2006 – 13.07.2009, acesta a efectuat un număr de 1.250 de tranzacţii imobiliare, constând în vânzări de construcţii şi teren aferent construcţiilor, activităţi din care a obţinut venituri în sumă de 364.714.645 lei.

Având în vedere că Negoiţă Robert Sorin a luat măsuri active de comercializare a locuinţelor construite în cele trei ansambluri rezidenţiale prin mijloace similare unui prestator de servicii sau comerciant, activitatea pe care a desfăşurat-o este calificată ca activitate economică, pentru care exista obligaţia plătirii de TVA către buget.

Pentru a evita plata obligaţiilor fiscale aferente veniturilor realizate, Negoiţă Robert Sorin a folosit un procedeu ingenios prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, în nume propriu, au fost evidenţiate contabil şi declarate fiscal de societăţile pe care le administra, însă veniturile nu au fost evidenţiate. Prin urmare, raportat la cele trei ansambluri rezidenţiale, Negoiţă Robert Sorin nu a declarat activitatea economică prestată ca persoană impozabilă în scopuri de TVA.

Astfel, deşi imobilele "scriptic" au fost edificate de persoana fizică Negoiţă Robert Sorin, după finalizare, acestea au fost prezentate, la toate târgurile imobiliare, drept ansamblurile rezidenţiale aparţinând uneia dintre societăţile la care acesta era acţionar.

Prin activităţile anterior descrise, prejudiciul total adus bugetului de stat este estimat la 77.148.021 lei şi reprezintă TVA de la care Negoiţă Robert Sorin s-a sustras prin ascunderea activităţii economice derulate în nume propriu, în perioada 2005 – 2009."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne