Primarul Chişinăului cedează presiunilor Chinei
alte articole
Pe 19 iunie 2012, până la 10 aderenţi Falun Gong s-au strâns ca de obicei în faţa Ambasadei Chinei pentru a protesta faţă de persecuţiile la care sunt supuşi colegii lor din China.
De data aceasta au avut surpriza să fie întâmpinaţi de aproximativ 30 (de trei ori mai mulţi) ofiţeri de poliţie în uniformă şi în civil, care le-au înmânat dispoziţia Primarului mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, din 18 iunie a.c., prin care acţiunile lor, coordonate şi autorizate de către autorităţile locale, au fost suspendate pe durata vizitei pe care o efectua un oficial chinez în capitala Moldovei.
Participanţilor nu li s-a permis să instaleze pancartele în locul obişnuit, protestul fiind practic blocat.
Într-un comunicat de presă, Amnesty Internaţional Moldova condamnă decizia Primarului Chişinăului care a interzis întrunirile activiştilor Asociaţiei Falun Dafa în mai multe locuri ale oraşului în timpul vizitei unui oficial de rang înalt al Chinei.
Membrii asociaţiei Falun Dafa din RM se adună în fiecare marţi vizavi de Ambasada Republicii Populare Chineze în Republica Moldova pentru a protesta împotriva reprimării practicanţilor Falun Dafa în China.
Amnesty Internaţional Moldova subliniază că au fost încălcate în mod flagrant două drepturi fundamentale: dreptul la liberă exprimare şi libertatea întrunirilor.
Cristina Pereteatcu, Director Executiv Amnesty Internaţional Moldova a declarat că „Este uimitor faptul că activiştii Falun Dafa au fost umiliţi la ordinul edilului capitalei în timp ce acesta prezenta raportul său de activitate. Suntem profund dezamăgiţi şi şocaţi de cele întâmplate. Vom face tot posibilul ca drepturile lezate ale membrilor Falun Dafa să fie restabilite, iar asemenea incidente ruşinoase pentru un stat cu aspiraţii europene să nu mai fie repetate”.
***
Falun Dafa este o practică străveche de cultivare a caracterului moral şi a corpului, ce readuce, în societatea chineză distrusă de ideologia partidului comunist, valori profunde din tradiţia chineză, precum altruismul, onestitatea, răbdarea. Transmisă de mari maeştri din antichitate şi făcută publică în 1992, în China, de către maestrul şcolii, domnul Li Hongzhi, disciplina constă în practicarea unui set de exerciţii line de qigong. Aprofundarea disciplinei se face respectând principiile universale de Adevăr, Compasiune şi Toleranţă în viaţa de zi cu zi.