Primăria reia ideea Pasajului de la Piaţa Romană

Pasaj Universitate, metrou
Pasaj Universitate, metrou (Epoch Times România)

Primăria Capitalei intenţionează să construiască, în Piaţa Romană, un pasaj pietonal subteran, care se reducă numărul trecerilor de pietoni de la suprafaţă şi să facă legătura cu staţia de metrou, potrivit unui proiect al municipalităţii aflat în dezbatere publică.

Potrivit Planului Urbanistic Zonal aflat în dezbatere publică, pasajul va avea cinci intrări (două la ASE, una la Coloane, una în faţă la BCR şi una între bulevardele Lascăr Catargiu şi Dacia), scări fixe, escalatoare şi ascensoare, fiind prevăzută şi legătura cu staţia de metrou Piaţa Romană.

Prin acelaşi proiect sunt propuse amenajări exterioare ale spaţiului public legate de iluminatul nocturn, circulaţie pietonală, spaţii verzi şi asigurarea fluidităţii circulaţiei auto. Astfel, la suprafaţă, vor fi plantaţi 40 de copaci şi va fi amenajată o suprafaţă de 528 de metri pătraţi de spaţiu verde.

Proiectul se află în dezbatere publică pe site-ul municipalităţii până în 21 februarie 2013, iar realizarea lui ar costa 18 milioane de euro.

Ideea nu este nouă. La jumătatea lunii decembrie 2006, Consiliul General la Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat un proiect pentru construirea, în Piaţa Romană, a unui pasaj pietonal subteran care ar fi trebuit să fie finalizat în 2008. Pasajul urma sa aibă şi funcţiuni comerciale, asemănător celui de la Universitate. Potrivit studiului de fezabilitate aferent proiectului din 2006, respectivul pasaj urma sa se întindă pe o suprafaţă de 5.200 de metri pătraţi şi să fie prevăzut cu funcţiuni comerciale. Suprafaţa alocată spaţiilor comerciale era de 970 de metri pătraţi.

"Proiectul pasajului de la Piaţa Romană a suferit modificări în special în ceea ce priveşte amenajarea spaţiilor comerciale. Actualul pasaj va avea trepte de acces pentru pietoni în subteran, astfel încât să se reducă numărul trecerilor de pietoni de la suprafaţă, va face legătura cu staţia de metrou de la Piaţa Romană, precum şi cu staţiile de autobuz şi de troleibuz de la Academia de Studii Economice", a declarat arhitectul Gheorghe Pătraşcu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie