Prima şedinţă de judecată pe dosarul „Filat”: Cazul va fi repartizat unui alt judecător

Marţi, 29 decembrie a avut loc prima şedinţă de judecată pe dosarul cunoscut ca „jaful secolului”, în care fostul prim-ministru, Vlad Filat, apare ca învinuit.
Fostul lider liberal-democrat, Vlad Filat
Fostul lider liberal-democrat, Vlad Filat (today.md)

Deşi procurorul anticorupţie a solicitat ca Vlad Filat să fie escortat la judecătoria Buiucani unde a avut loc şedinţa de judecată, pentru a fi prezent în sală, acesta nu s-a prezentat din motive necunoscute procurorilor.

Potrivit procurorului Adriana Beţişor, în urma şedinţei de marţi nu s-a luat nici o decizie legată de cazul „Filat”, deoarece judecătorii care au examinat cazul până acum se consideră a fi în incompatibilitate pentru examinarea acestui dosar în continuare.

„Au fost admise declaraţiile de abţinere a celor trei judecători. Ca procedură, cauza penală urmează să fie repartizată unui alt judecător şi ulterior să începem iarăşi aceeaşi procedură cum am început cu ziua de astăzi la începutul şedinţei de judecată”, a declarat Beţişor, conform Realitatea.md.

Tot astăzi a fost solicitată şi prelungirea mandatului de arest preventiv „însă se va examina deja după repartizarea dosarului unui alt judecător”, care ulterior va decide când va fi examinată şi decisă data prelungirii arestului preventiv pentru învinuitul Vlad Filat.

În judecată, dosarul fostului lider PLDM a fost trimis miercuri 23 decembrie, după ce procurorii anticorupţie au anunţat că au prezentat judecătorilor probele care demonstrează că Vlad Filat ar fi primit aproape 800 de milioane de lei drept mită de la omul de afaceri Ilan Shor, banii provenind de la Banca de Economii.

Tot miercuri, procurorul Adriana Beţişor a mai anunţat că Filat riscă pedeapsa pentru corupere pasivă de la 7 până la 15 ani de închisoare şi amendă de până la 200 de mii de lei, dar şi pentru trafic de influenţă riscă de la 3 până la 7 ani de închisoare sau o amendă de până la 120 de mii de lei. Totodată, politicianul riscă să fie privat de dreptul de a deţine anumite funcţii publice.

În replică apărătorul lui Vlad Filat, a emis în aceeaşi zi un comunicat de presă în care menţionează că fostul premier nu a recunoscut faptul că a primit bani de la Ilan Shor, procurorul Adriana Beţişor denaturând declaraţiile deputatului.

Vlad Filat a fost reţinut la 15 octombrie, fiind acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, precum şi de implicare în cunoscutul "jaf al secolului", în urma căruia peste un miliard de dolari au fost scoşi din sistemul bancar al Moldovei. În prezent Filat se află în arest preventiv până la 13 ianuarie, fiind închis la penitenciarul nr. 13.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe