Vlad Filat a recunoscut că a primit banii de la Ilan Shor

Procurorii anticorupţie au anunţat că au prezentat miercuri, 23 decembrie, judecătorilor probele care demonstrează că Vlad Filat ar fi primit aproape 800 de milioane de lei drept mită de la omul de afaceri Ilan Shor, banii provenind de la Banca de Economii.
Vlad Filat
Vlad Filat (sputnik.md)

„Suma cu virament, aici se are în vedere transferurile bancare de care a beneficiat învinuitul Vladimir Filat prin intermediul companiilor gestionate de către persoane interpuse de acesta, este de peste 391 de milioane de lei, şi, respectiv, numerarul în valoare de 398 de milioane de lei. Mijloace băneşti au fost transmise şi prin alimentarea cardurilor bancare, care de asemenea, au fost transmise ca obiect al remuneraţiei ilicite învinuitului”, a declarat procurorul.

Mai mult, Adriana Beţişor, procurorul la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), a declarat că Vlad Filat a recunoscut că o parte dintre bunurile care au format acuzarea au fost primite de la omul de afaceri Ilan Shor, însă nu drept mită, ci în calitate de cadouri.

Procurorul a menţionat că ceea ce a fost expediat astăzi în instanţa de judecată este doar o parte din dosarul de bază.

În context, Beţişor a anunţat că Filat riscă o pedeapsă pentru corupere pasivă de la 7 până la 15 ani de închisoare şi o amendă de până la 200 de mii de lei, dar şi pentru trafic de influenţă riscă de la 3 până la 7 ani de închisoare sau o amendă de până la 120 de mii de lei. Totodată, politicianul riscă să fie privat de dreptul de a deţine anumite funcţii publice.

Vladimir Filat a fost reţinut pe 15 octombrie, imediat după ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat.

Procuratura Anticorupţie i-a atribuit fostului premier statut de învinuit pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă în urma unui autodenunţ al controversatului om de afaceri, primarul de Orhei, Ilan Shor, a relatat jurnal.md.

Precizăm că apărătorul fostului premier a depus o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului prin care denunţă tratamentul inuman faţă de clientul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe