Prima şedinţă a parlamentului şi negocierile privind coaliţia de guvernare, în atenţia presei de la Chişinău

Şedinţa de inaugurare a noului parlament şi mersul discuţiilor privind crearea viitoarei coaliţii de guvernare, în special neînţelegerile din cadrul acestora, sunt în prim-planul presei din Republica Moldova.
Steagul Moldovei (wikipedia.org)
Epoch Times România
29.12.2010

Şedinţa de inaugurare a noului parlament şi mersul discuţiilor privind crearea viitoarei coaliţii de guvernare, în special neînţelegerile din cadrul acestora, sunt în prim-planul presei din Republica Moldova.

'Parlamentul nu a decis nimic' titrează Unimedia, făcând referire la faptul că la prima şedinţă a legislativului nu a fost aprobată nici o chestiune importantă, iar deputaţii şi-au luat o pauză de două zile pentru a putea alege conducerea.

Noul Parlament a decis să amâne votarea preşedintelui Legislativului până joi, 30 decembrie, transmite Info-Prim Neo. După constituirea fracţiunilor parlamentare din prima şedinţă a noului Parlament al Republicii Moldova, deputatul PDM, Dumitru Diacov a solicitat amânarea procedurii de votare a şefului Legislativului până joi, 30 decembrie, la ora 16.00. Propunerea acestuia a fost acceptată de către conducătorul şedinţei de inaugurare, deputatul Vladimir Voronin, care este decan de vârstă printre legislatorii aleşi, precizează agenţia.

'Lupu s-a scăpat cu vorba', scrie Ştirea Zilei care face referire la faptul că Marian Lupu a declarat în cadrul şedinţei că a fost ales preşedinte al parlamentului, în loc să spună că este preşedinte al fraţiunii. 'Gurile rele vorbesc că Marian Lupu visează să fie ales preşedinte al parlamentului, pentru ca ulterior fie să devină preşedintele ţării, fie să asigure interimatul', mai scrie Ştirea Zilei.

Funcţia de preşedinte interimar îl lasă rece pe Vlad Filat, scrie jurnal.md, care face referire la faptul că premierul Filat va ocupa şi funcţia de perşedinte interimar şi care spune că nu e prea entuziasmat de aceasta. 'Nu acest lucru este important acum, dar în situaţia în care preşedintele nu a fost ales, această funcţie îi revine premierului', a menţionat Filat, după şedinţa Parlamentului. Totodată, Vlad Filat spune că nu are de gând să profite de resursele administrative care i se cuvin în calitate de preşedinte interimar. 'Maşina mea este mai bună decât cea a preşedintelui, iar biroul meu îmi ajunge', a spus, zâmbind, liderul liberal-democraţilor.

Cotidianul Timpul se referă la negocierile dintre liberal-democraţi, democraţi şi liberali care au intrat în impas marţi. Discuţiile au ajuns într-un impas după ce PL a venit cu aceeaşi solicitare care i-a surprins pe liderii PLDM şi PDM în urmă cu câteva zile. Preşedintele Partidului Liberal condiţionează continuarea negocierilor prin oferirea PL-ului dreptului să numească Ministrul Afacerilor Interne, fie Procurorul General, fie directorul Centrului pentru Combaterea Corupţiei. Atât liderii PDM, cât şi cei PLDM au declarat deschis că cerinţele lui Mihai Ghimpu sunt exagerate, cu doar 10% şi 12 mandate, PL-ului i-a fost propusă funcţia de Preşedinte a Parlamentului, menţionează publicaţia.

Şi Unimedia scrie că negocierile au fost blocate. Aceeaşi sursă citează câţiva analişti care susţin că liberalii au interese 'oculte'. Poziţia actuală a liderului PL Mihai Ghimpu este de neînţeles, mai ales după ce a dat dovadă de atâta flexibilitate în procesul de negocieri. Acum acesta insistă asupra unui control politic. Cred că la mijloc sunt interese oculte', a declarat analistul politic, Nicolae Chirtoacă, în cadrul unei emisiuni de la Publika TV.

Şi analistul Arcadie Barbăroşie a remarcat interese ascunse în dorinţa Partidului Liberal de a obţine una dintre cele trei instituţii de forţă. 'Liberalii declarau până acum că sunt gata de orice cedări de dragul refacerii AIE. Acum deodată vor control asupra MAI. PL are fie vreo strategie de reformare a sistemului poliţienesc, fie vrea doar o pârghie împotriva PLDM ', conchide Barbăroşie.

'Mihai Ghimpu vrea acces deplin la arhivele MAI pentru a putea lupta în continuare cu comunismul', consideră analistul politic, Viorel Cibotaru, care menţionează că astfel PL şi-ar putea duce la bun sfârşit promisiunea electorală - să scoată adevărul la iveală şi să facă schimbarea până la capăt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor