Preţul gazelor ruseşti se va micşora cu $2-3 în trimestru

"Preţul gazelor ruseşti pentru Moldova va fi redus cu $2-3 în trimestru şi ar putea să constituie la sfârşit de an $360", a menţionat Alexandr Gusev, preşedintele Consiliului de Administraţie al SA "Moldovagaz".
(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
30.01.2014

"Preţul gazelor ruseşti pentru Moldova va fi redus cu $2-3 în trimestru şi ar putea să constituie la sfârşit de an $360", a menţionat Alexandr Gusev, preşedintele Consiliului de Administraţie al SA "Moldovagaz".

El a subliniat că acestea sunt nişte estimări preliminare, pentru că nici măcar preţul exact pentru trimestrul I nu a fost coordonat cu concernul rus "Gazprom". Solicitat să aprecieze situaţia sectorului de gaze din Moldova, Gusev a calificat-o drept una destul de dificilă.

"Infrastructura sectorului de gaze a fost creată preponderent în perioada sovietică şi, evident, se apropie perioadele de amortizare a uzurii fireşti a termenului de funcţionare a infrastructurii, în primul rând, a gazoductelor şi a construcţiilor amplasate pe acestea. Sunt necesare investiţii importante pentru a asigura aprovizionarea fiabilă, tranzitul sigur", a declarat Gusev, care consideră că aceasta se poate obţine doar prin includerea tuturor cheltuielilor în tarif.

Conform spuselor sale, în ţările europene, costul gazelor în tariful pentru consumatorul final este de 30-50%, restul reprezentând costurile suportate de întreprindere, inclusiv pentru modernizare, pentru menţinerea infrastructurii, pentru dotarea cu mijloace moderne de evidenţă, de transmitere a datelor.

"La noi situaţia este alta: 80-85% în tariful pe care îl achită consumatorul final reprezintă preţul gazelor naturale, restul fiind cheltuielile întreprinderii. Acest dezechilibru major complică dezvoltarea şi alinierea activităţii întreprinderii la standardele normale europene", este de părere şeful "Moldovagaz".

Acesta a spus că nu aşteaptă schimbări rapide în sector după punerea în funcţiune a gazoductului Iaşi-Ungheni. "Va apărea posibilitatea tehnică de a efectua livrări de gaze din România. Dacă vom reuşi să asigurăm toţi consumatorii urmează de văzut. Adică sunt necesare investiţii în infrastructura de pe teritoriul republicii, atât la capitolul construcţii de gazoducte cât şi la capitolul staţii de compresare. Deocamdată nu se ştie cine va efectua aceste investiţii şi din contul cui. Nu se ştie dacă România are volume disponibile de gaze naturale şi la ce preţ vor fi comercializate acestea", a declarat Gusev, menţionând că, în linii generale, diversificarea este benefică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor