Preşedintele Turkmenistanului, reales cu 97% din voturi, observatorii CSI spun că scrutinul e corect

Preşedintele turkmen,  Gurbanguly Berdimuhamedov
Preşedintele turkmen,  Gurbanguly Berdimuhamedov (EMMANUEL DUNAND / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.02.2012

Gurbangulî Berdîmuhamedov, preşedintele în exerciţiu al Turkmenistanului, ţară cu importante resurse de gaz,a fost reales duminică cu 97% din voturi, într-un scrutin la care OSCE a refuzat să trimită misiune, invocând lipsa libertăţilor, dar pe care observatorii CSI l-au găsit ca fiind democratic.

Potrivit lui Serghei Lebedev, şeful misiunii de observatori a CSI (Comunitatea Statelor Independente, din care fac parte fostele republici sovietice cu excepţia balticilor şi a Georgiei - n.r.), alegerile prezidenţiale din Turkmenistan s-au desfăşurat în conformitate cu normele democratice universal recunoscute.

"Alegerea preşedintelui Turkmenistanului, la 12 februarie 2012, s-a desfăşurat la standarde înalte, în conformitate cu legislaţia electorală în vigoare, precum şi cu normele democratice universal recunoscute", a spus oficialul.

Comisia Electorală Centrală a anunţat luni dimineaţă că preşedintele Berdîmuhamedov a fost reales cu 97,14% din voturi. Berdîmuhamedov deţine şi funcţia de prim-ministru, comandant al forţelor armate şi preşedinte al unicului partid politic al fostei republici sovietice din Asia Centrală.

În vârstă de 54 de ani, Berdîmuhamedov, de profesie dentist, a fost felicitat pentru victoria sa de către ceilalţi şapte contracandidaţi.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a refuzat să trimită o misiune de observare a scrutinului din 12 februarie, invocând lipsa libertăţilor democratice din Turkmenistan. "Nu există presă electronică privată sau independentă, iar tipărirea primului ziar privat a fost permisă abia de curând", a declarat Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului după o misiune de evaluare întreprinsă în decembrie.

"Spaţiul politic este caracterizat de absenţa partidelor politice, în afară de Partidul Democratic din Turkmenistan, de o separaţie insuficientă a puterilor între diferitele ramuri guvernamentale şi de o respectare limitată a drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale de bază", a apreciat Oficiul pentru Drepturile Omului.

Turkmenistanul a fost clasat pe locul 176 din 178 de ţări în indexul libertăţii presei din 2010 întocmit de Reporteri fără Frontiere.

Berdîmuhamedov a promis reforme politice atunci când a câştigat alegerile în 2007, după moartea lui Saparmurat Niazov, "părintele" naţiunii turkmene postsovietice, care dezvoltase un puternic cult al personalităţii.

Pentru primul mandat, Berdîmuhamedov a fost ales cu 89% din voturi.

Turkmenistanul, ţară cu 5,5 milioane de locuitori, este pe locul al patrulea în lume în ceea ce priveşte rezervele de gaz natural.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor