Preşedintele Iranului sugerează că ar putea participa la discuţii cu SUA [raport]

Preşedintele iranian Hassan Rohani
Preşedintele iranian Hassan Rohani (Michael Gruber/Getty Images)

O agenţie de ştiri iraniană raportează că preşedintele Hassan Rohani a sugerat că Teheranul ar putea fi dispus să participe la discuţii în cazul în care SUA manifestă respect, potrivit RFE/RL.

De asemenea, Rohani a declarat că ţara sa nu va participa la negocieri dacă va fi forţată, potrivit agenţiei iraniene de ştiri semioficiale Fars.

Rohani a făcut comentariile sâmbătă, pe fondul amplificării impasului dintre SUA şi Iran şi la un an după ce preşedintele american Donald Trump s-a retras din acordul nuclear încheiat în 2015 între iranieni şi marile puteri, ce avea scopul de a restricţiona semnificativ activitatea nucleară iraniană în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale impuse împotriva Teheranului.

După ce a ieşit din acordul nuclear, Trump a reimpus sancţiuni economice Iranului, iar în luna mai a acestui an le-a intensificat după ce a ordonat ţărilor să nu mai importe petrol iranian.

Mai recent, Trump a ordonat trimiterea în Orientul Mijlociu a unui grup maritim de luptă condus de un portavion, a câtorva bombardiere B-52, a unei baterii de rachete Patriot şi a unor forţe militare suplimentare.

Fars l-a citat pe Rohani afirmând: “Sunt în favoarea logicii şi a discuţiilor dacă [cealaltă parte] stă cu respect la masa negocierilor şi urmează reglementările internaţionale, şi nu dacă emite un ordin privind începerea negocierilor”.

În 29 mai, Trump a declarat că Washingtonul nu urmăreşte o “schimbare a regimului” în Iran.

“[Iranul] are o şansă să fie o ţară marcantă cu aceeaşi conducere… Nu urmărim schimbarea regimului. Dorim să clarificăm acest lucru”, a precizat liderul american.

În ceea ce priveşte remarcile lui Trump, Rohani a menţionat: “Acelaşi inamic care a declarat anul trecut că obiectivul său este distrugerea Republicii Islamice a Iranului, susţine astăzi că nu doreşte să facă nimic sistemului [nostru]”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe