Trump ordonă trimiterea unui număr suplimentar de 1.500 de soldaţi în Orientul Mijlociu

Donald Trump
Donald Trump (Saul Loeb/Getty Images)

Preşedintele Donald Trump a afirmat că 1.500 de soldaţi americani vor fi trimişi în Orientul Mijlociu pentru a întări forţele trimise în regiune pe fondul amplificării tensiunilor cu Iranul, dar a insistat că trupele suplimentare vor juca în mare parte un rol de protecţie, potrivit RFE/RL.

Anunţul făcut sâmbătă de Trump a fost urmat de o declaraţie din partea secretarului de stat american Mike Pompeo, care a precizat că administraţia SUA intenţionează să vândă arme în valoare de 8,1 miliarde de dolari către Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Iordania pentru a „descuraja agresiunea iraniană”.

Recent, SUA a trimis în Orientul Mijlociu un portavion, bombardiere şi o baterie de rachete Patriot şi, în plus, o parte din personalul neesenţial al Ambasadei americane din Bagdad a fost retras ca o măsură de protecţie.

În comentarii adresate reporterilor în drumul său spre Japonia, Trump a declarat că soldaţii suplimentari vor juca în principal un rol de protecţie.

„Dorim să avem protecţie în Orientul Mijlociu. Vom trimite un număr relativ mic de soldaţi, în principal pentru a oferi protecţie”, a precizat preşedintele.

În plus, oficiali ai Departamentului american al Apărării au învinuit pentru prima dată în public Iranul şi aliaţii săi pentru recentele atacuri asupra unor petroliere în apropierea Emiratelor Arabe Unite şi pentru un atac cu rachetă în Irak.

Relaţiile dintre Teheran şi Washington s-au deteriorat puternic de când Trump s-a retras anul trecut din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri. De atunci, administraţia SUA şi-a intensificat retorica anti-Iran şi a impus sancţiuni economice dure împotriva acestuia.

Există aproximativ 70.000 de soldaţi americani în Orientul Mijlociu, inclusiv la o bază maritimă din Bahrain şi într-un centru de operaţiuni al forţelor aeriene în Qatar. În plus, aproximativ 5.200 de soldaţi sunt staţionaţi în prezent în Irak şi 2.000 în Siria.

Administraţia a mai indicat că este dispusă să furnizeze armament suplimentar principalilor adversari din regiune ai Iranului: Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Iordania.

Cel puţin un senator american a criticat dur ideea, însă într-o declaraţie făcută sâmbătă, Pompeo a susţinut că SUA va ignora opoziţia unora dintre politicieni şi va continua vânzările de armament.