Preşedintele ICCJ: Unii politicieni vor să controleze justiţia. Corupţia a devenit un mod de viaţă, o mentalitate

Plenul reunit la Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM). În imagine, Livia Doina Stanciu
Plenul reunit la Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM). În imagine, Livia Doina Stanciu (Epoch Times România)

Prezentă la evenimentul de prezentare a bilanţului activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe 2013, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Livia Stanciu a declarat că unii dintre politicieni vor să controleze Justiţia şi a acuzat folosirea unor "jocuri mediatice" prin care românii au fost ţinuţi departe de realităţile ţării.

„Unii vor să ne întoarcem la o justiţie controlată. Ne garantează cineva că reformele în Justiţie sunt ireversibile? Una din modalităţile de a pune sub control Justiţia este modificarea legilor justiţiei. Este o modalitate mai ascunsă. Populaţia trebuie să fie mai exigentă faţă de oamenii politici care vorbesc despre justiţie. De multe ori activitatea noastră a fost prezentată deformat. De cele mai multe ori românii sunt ţinuţi departe de realităţile ţării prin jocuri mediatice. Trebuie ca cetăţenii să fie intoleranţi faţă de faptele grave care se petrec în ţară”, a declarat Livia Stanciu.

Preşedintele ICCJ cataloghează drept alarmantă intenţia politicienilor de a controla Justiţia şi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care vor rezista instituţiile supuse unei presiuni continue.

"Faptul că unii politicieni îşi doresc revenirea la o justiţie controlată trebuie să ne dea un semnal de alarmă pentru noi toţi cei care activăm în acest sistem. Instituţiile statului, oricât de puternice ar fi acestea, la presiuni continue şi mai ales îndelungate există riscul să nu mai reziste, şi mă refer la instituţii ale statului cum este chiar Direcţia Naţională Anticorupţie", a declarat aceasta.

Judecătoarea Livia Stanciu a afirmat că asistăm la o extindere a fenomenului corupţiei în ultima perioadă, care pentru unii a devenit un mod de viaţă.

"Corupţia reprezintă o ameninţare majoră pentru democraţie şi trebuie să nu uităm niciodată acest lucru. Reprezintă o negare a drepturilor omului, o încălcare a democraţiei pentru echitate socială şi mai ales pentru justiţie. (...) În ultima perioadă, asistăm la o extindere a acestui fenomen, care a devenit pentru unii un stil de viaţă, a devenit o mentalitate, un labirint din care cu greu sau poate din ce în ce mai greu se poate ieşi", a explicat preşedintele ICCJ.

Livia Stanciu a subliniat că de multe ori cei implicaţi în actul de justiţie au primit drept recompensă atacuri dure, "uneori extrem de dure, mai mult decât nejustificate".