Preşedintele CCM: Dacă moldovenii doresc unirea cu România nu-i mai opreşte nimeni

Alexandru Tănase nu cunoaşte niciun partid cu vocaţie majoritară de pe ambele maluri ale Prutului care ar avea ca prioritate politică unificarea Moldovei cu România. Dorinţa moldovenilor însă, ar conta mult în acest caz.
Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale de la Chişinău
Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale de la Chişinău (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM), Alexandru Tănase susţine că, în prezent nu există niciun partid important sau politician la Bucureşti şi Chişinău care ar declara public sau ar prezenta un proiect şi nu doar discuţii deşarte în privinţa unirii Republicii Moldova cu România.

Într-un interviu pentru moldNova.eu, Alexandru Tănase menţionează că viitorul Republicii Moldova depinde de cetăţeni. Dacă moldovenii vor dori să o păstreze, ea va fi, dacă moldovenii vor decide să nu o păstreze, ea nu va fi. Nu poate altcineva în locul cetăţenilor acestei ţări să ia decizii. “Dacă oamenii doresc să se unească cu România se vor uni şi nu mai opreşte nimeni procesul acesta.”

În acelaşi context, preşedintele CCM declară că, deşi urmăreşte viaţa politică din Bucureşti nu a văzut să existe un proiect de unificare a celor două ţări. “Nu am văzut nici un politician din România care şi-ar asuma un asemenea proiect. Nu cunosc niciun partid important, cu vocaţie majoritară care ar anunţa public că prioritatea politică este unificarea Republicii Moldova cu România.”

“Cam acelaşi lucru îl putem spune şi despre politicienii din Republica Moldova. Din punct de vedere spiritual noţiunea de „unire” sună frumos şi romantic, dar din punct de vedere al politicilor reale, un asemenea mesaj nefiind asumat de clasele politice de pe cele două maluri ale Prutului, reprezintă doar discuţii deşarte. Politicile se construiesc pe realităţi şi nu pe iluzii” a adăugat Alexandru Tănase, potrivit sursei citate.

Preşedintele CCM a mai relatat că este foarte interesat de un proiect unionist şi cum este văzut lucrul acesta. “Dar din păcate, de-a lungul anilor am avut multe dezamăgiri la capitolul politicienilor care se declarau cu opţiuni pro-europene şi pro-româneşti, ca să mai înghit orice. Eu prefer să judec faptele şi mai puţin declaraţiile.”

Fost membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tănase afirmă că PLDM a fost un partid foarte apropiat de ideea românească, “care din punct de vedere identitar nu a avut niciodată probleme să spună că suntem români şi vorbim limba română. Şi că România este aliatul şi principalul partener strategic fără de care Republica Moldova nu poate exista”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe