Peste 30 mln de lei dintr-o companie offshore din Bahamas ajung la PSRM

Drumul banilor din Bahamas până la socialişti
Drumul banilor din Bahamas până la socialişti (RISE Moldova)

Bahamas ar fi unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume, unde Partidul Socialiştilor din Moldova (PSRM) ar avea o afacere secretă împreună cu o companie offshore conectată la Federaţia Rusă. Prin intermediul acestei companii offshore, socialiştii ar fi primit, conform unei investigaţii RISE Moldova, peste 30 mln de lei, sumă care depăşeşte cu mult bugetul PSRM de la alegerile locale din 2015.

Milioanele de lei venite din această aşa-zisă afacere, printr-o firmă de media, au ajuns la „sponsorii partidului” în baza unor contracte de împrumut. Astfel, la începutul acestui an, în luna februarie, în contul firmei Exclusiv Media SRL, deschis la Victoriabank au fost transferaţi de către Westerby Limited, o firmă din Bahamas cu acţionariat secret, 1,5 milioane de euro (echivalentul a 33 milioane de lei – n.r.).

În contractul de transmitere a banilor, în posesia căruia au intrat jurnaliştii de la Rise, se menţionează că „toate prevederile privind încheierea, realizarea, disputele, achitarea penalităţilor privind acest contract sunt reglementate de legislaţia materială şi procesuală a Federaţiei Ruse şi urmează a fi examinate de Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ din Moscova”. În document nu se specifică clar de ce se face referire la legislaţia Federaţiei Ruse în condiţiile în care offshore-ul se află în Bahamas, conturile în Elveţia, iar compania care primeşte banii – în Moldova.”

La scurt timp după transfer, peste 20 de milioane de lei au fost ridicaţi de la bancă, cash. Din documentele analizate de reporterii RISE Moldova reiese că banii au ajuns la persoane fizice, afiliate Partidului Socialiştilor. Acestea ar fi primit sume „rotungite”: între 300.000 şi 500.000 de lei.

Investigaţua detliată poate fi citită aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe