Premierul Ucrainei îl suspectează pe Putin că vrea să creeze un coridor pe uscat prin Odesa în Transnistria

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (SERGEI KARPUKHIN / AFP / Getty Images)

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar intenţiona să creeze un coridor pe uscat via Odesa până în Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, consideră premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, care îl suspectează pe locatarul de la Kremlin de dorinţa de a reface URSS, după cum a informat publicaţia ucraineană Segodnia.

Obiectivul final al preşedintelui rus este distrugerea Ucrainei ca stat independent, a estimat el, subliniind că Ucrainei îi va fi greu să se apere fără ajutorul SUA şi UE.

'Mie îmi este clar scopul final al lui Putin: nu anexarea pur si simplu a regiunilor Lugansk şi Doneţk, scopul său este Ucraina în întregime. El nu poate suporta ideea că Ucraina ar putea să devină o mare ţară europeană, el vrea resuscitarea URSS', a afirmat Iaţeniuk, vorbind la un forum internaţional desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Kiev.

În opinia sa, prima etapă a acestui plan a fost anexarea Crimeii, iar a doua - crearea unui conflict îngheţat în Donbas.

'Pasul al treilea este un coridor pe uscat prin Odesa până în Transnistria', a indicat primul ministru ucrainean, subliniind că, în absenţa unor garanţii din partea SUA şi UE, armistiţiul de la Minsk (încheiat la 5 septembrie) nu va dura mult şi va permite doar pentru scurt timp oprirea vărsării de sânge, constituind o pauză pentru regruparea forţelor.

'O soluţie politică este atractivă, dar pentru a o pune în aplicare este necesar ca la masa tratativelor să se afle UE şi SUA. Avem nevoie de garanţii adecvate internaţionale cu privire la suveranitatea şi independenţa noastră', a menţionat Arseni Iaţeniuk, evocând în acelaşi timp experienţa tristă a Memorandumului de la Budapesta. Acesta este un tratat internaţional, care a fost semnat la 5 decembrie 1994 la Budapesta, de Ungaria, Ucraina, SUA, Marea Britanie şi Rusia. Memorandumul prevedea că Ucraina renunţă la armele nucleare, iar SUA, Marea Britanie şi Rusia îi garantează securitatea şi independenţa.

Tentativa Ucrainei de a adera la NATO într-o astfel de situaţie este de asemenea o opţiune bună, a spus el, adăugând că, după ce Rusia a 'intrat' pe teritoriul ucrainean, nu vede niciun motiv ca autorităţile de la Kiev să nu joace această carte.

El a recunoscut că într-o perspectivă scurtă de timp acest lucru este imposibil de realizat, deoarece nu toate ţările membre NATO sunt fericite să audă de aceasta. 'Dar ni s-a spus că putem bate la uşa (NATO) şi noi batem', a spus Iaţeniuk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe