Premierul slovac Fico “pregătit să demisioneze”

Premierul slovac Robert Fico.
Premierul slovac Robert Fico. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
15.03.2018

Premierul slovac Robert Fico a precizat că este pregătit să demisioneze pentru a calma criza politică ce învăluie ţara. Coaliţia se află sub o presiune tot mai mare după uciderea unui jurnalist de investigaţie.

Robert Fico a declarat miercuri că este pregătit să demisioneze, cu condiţia ca partidul social-democrat Smer-SD să poată alege un succesor.

“Astăzi am oferit demisia mea preşedintelui republicii. Dacă preşedintele o acceptă, sunt pregătit să demisionez mâine”, a afirmat premierul slovac.

Anunţul neaşteptat este văzut ca o încercare a premierului de a menţine coaliţia de la putere formată din trei partide şi de a evita alegeri anticipate.

“Alegerile anticipate vor fi aproape sigur însoţite de haos şi instabilitate”, a adăugat Fico.

Guvernul lui Fico a fost în centrul nemulţumirilor după uciderea jurnalistului slovac Jan Kuciak şi a logodnicei sale în luna februarie. Jurnalistul de 27 de ani investiga corupţia la nivel înalt şi presupusele legături ale mafiei cu politicieni şi oameni de afaceri din Slovacia.

Uciderea celor doi a reaprins o dezbatere privind corupţia şi libertatea presei în Slovacia, declanşând proteste în masă împotriva guvernului. Manifestanţii au cerut de asemenea demisia guvernului lui Fico şi desfăşurarea de alegeri anticipate.

Poliţia a intervievat peste 100 de persoane ca parte a investigaţiei asupra celor două asasinate, însă nimeni nu a fost acuzat până acum.

Opoziţia slovacă a cerut în parlament un vot de neîncredere împotriva guvernului lui Fico pentru 19 martie.

La începutul acestei săptămâni, partidul Most-Hid, partener în coaliţia condusă de Fico, a ameninţat că va părăsi alianţa dacă nu vor avea loc noi alegeri. Preşedintele slovac Andrej Kiska a cerut de asemenea schimbări majore, sau alegeri anticipate, pentru soluţionarea crizei. Însă Fico a respins ideea alegerilor, precizând că ţara ar putea fi cuprinsă de haos dacă “opoziţia preia puterea”.

Nu se cunoaşte dacă preşedintele Kiska va fi de acord cu termenii demisiei lui Fico.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor