Premierul Mihai Răzvan Ungureanu: Nu dorim nişte prefecţi timizi, care să facă întâi calcule politice

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu.
Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu. (www.gov.ro)

Premierul Ungureanu le-a transmis, sâmbătă, prefecţilor prezenţi la întrunirea de la Odorheiu Secuiesc că le revine sarcina de a organiza alegerile în mod exemplar şi de a nu face calcule politice, înainte de a-şi îndeplini responsabilităţile.

"Nu dorim nişte prefecţi timizi, nu dorim nişte prefecţi care să facă întâi calcule politice înainte de a lua în considerare, în modul cel mai serios, prerogative pe care legea le conferă. Am discutat despre cele două procese electoral din acest an, iar pentru prefecţi, obiectivul de maximă importanţă este ca procesele electorale să se desfăşoare exemplar, fără încălcări ale legislaţiei în vigoare, în aşa fel încât nimeni să nu pună sub semnul întrebării corectitudinea desfăşurării lor", a subliniat primul ministru, într-o conferinţă de presă.

Premierul Ungureanu a adăugat că Guvernul nu doreşte să existe nicio suspiciune legată de organizarea alegerilor, iar prefecţii au datoria de a anticipa orice blocaj sau incident care să blocheze desfăşurarea normală a procesului electoral.

"Nu dorim să existe nici un prilej de suspiciune şi nu dorim să oferim interpretare modului în care Guvernul înţelege să organizeze alegerile locale şi generale. Implicarea totală a Guvernului şi a prefecţilor în asigurarea corectitudinii şi bunului mers al procesului electoral este esenţială. Prefecţii au datoria de a anticipa şi de preveni orice situaţie complicată, orice blocaj sau incident care ar putea periclita desfăşurarea normală a alegerilor. Avem o practică deja pe seama căreia putem să construim răspunsul la orice risc referitor la desfăşurarea corectă a alegerilor", a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

El a ţinut să precizeze că, personal, nu-şi doreşte "să existe români sceptici în ceea ce priveşte suveranitatea opţiunii politice", întrucât, "în final, orice vot contează la fel de mult ca toate celelalte voturi".

Primul ministru a declarat că ideea pivot a întâlnirii cu prefecţii de la Odorheiu Secuiesc este consolidarea încrederii publicului în instituţiile statului.

"Aici, toate prefecturile au un rol cât se poate de important, pentru că nu perspectivele pe hârtie asupra lucrurilor ne pun nouă probleme, ci modalităţile prin care acestea devin realitate şi implicit parte din confortul pe care trebuie să-l aibă cetăţenii români din partea instituţiilor statului", a spus Ungureanu.

Premierul a mai adăugat că le-a transmis prefecţilor că o poziţie de putere nu este o poziţie de orgoliu şi că prefectul nu este un funcţionar, ci este un acţionar pentru binele public.

"Nu am venit aici să le înşir prefecţilor care le sunt atribuţiile, ci să îi îndemn să le valorifice deplin. Ei sunt gardieni ai legalităţii, sunt arhitecţii dezvoltării locale, sunt mediatorii dintre instituţiile deconcentrate, mediul de afaceri, populaţie (...)Şi sunt chemaţi să pună în practică şi să verifice modul în care este pusă în practică politica Guvernului. (...)", le-a transmis premierul prefecţilor şi subprefecţilor prezenţi la Odorheiu Secuiesc.

Întrunirea prefecţilor cu Mihai Răzvan Ungureanu s-a desfăşurat cu uşile închise. După conferinţa de presă, primul ministru a avut o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, la discuţie nefiind invitat nici un primar român din Harghita. Sâmbătă după amiază premierul va vizita salina Praid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne