Prăjitura cu caise - gustoasă şi cu aromă delicată

Prăjitura cu caise
Prăjitura cu caise (Maria Matyiku / Epoch Times)

Iată o reţetă de prăjitură cu fructe simplă şi rapidă, care merită încercată. Blatul iese foarte pufos, iar caisele îi dau prăjiturii o aromă delicată, şi parfumată, cu un gust dulce acrişor delicios.

Caisele se pot înlocui cu cireşe, vişine sau alte fructe de sezon.

Ingrediente:

4 gălbenuşuri
200 g zahăr
4 linguriţe apă clocotită
4 albuşuri
4 linguri de zahăr pudră
200 g făină
1 linguriţa praf de copt
1 praf de sare
1 kg vişine sau caise
50 g zahăr

Modul de preparare:

Caisele se spală, se scot sâmburii, se taie în felii groase, după care se presară cu zahăr şi se da la o parte.

Pentru prepararea blatului, se mixează cele 4 gălbenuşuri cu 200 g zahăr, până când compoziţia devine spumoasă şi aproape îşi dublează volumul. Se adaugă pe rând 4 linguri cu apă clocotită, amestecându-se în continuare până când se încorporează.

Separat, se bat albuşurile spumă. Când spuma a început deja să se întărească, se adaugă pe rând cele 4 linguri de zahăr pudră şi praful de sare.

Când spuma e tare, se adaugă treptat în pasta de gălbenuşuri alternând cu adăugarea în ploaie a fainei amestecate cu praful de copt. Se amestecă uşor, cu o lingură de lemn sau cu un ţel, cu mişcări de sus în jos,

Se obţine o compoziţie omogenă care se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. În lipsa hârtiei de copt, tava se unge cu grăsime şi se tapetează bine cu făină.

Deasupra blatului se aşează uniform caisele fără sâmburi, tăiate şi date prin zahăr. Blatul se pune la cuptor (încins în prealabil la 180 C), şi se coace circa 35-40 de minute.

Când prăjitura este rumenită se face testul cu scobitoarea- dacă aceasta iese curată din blat, înseamnă că prăjitura este coaptă!

Prăjitura se scoate de cuptor şi se lasă să se răcească. Se pudrează deasupra cu zahăr pudră, apoi se taie în bucăţi de dimensiunea şi forma dorită.

La servire se poate adăuga frişca amestecată cu vanilie.